Studerende gav spareråd
Hvad kan en virksomhed, der producerer plastflasker lære af tre studerende fra Erhvervsakademiet i Randers? Tilsyneladende en hel del.
Tobias Wulff-Straarup, Frederik Ørum og Bo Lausten læser alle tre til energiteknolog på Erhvervsakademiet Dania. Månederne op til jul brugte de på at kortlægge energiforbruget hos virksomheden Hornbæk Plast Industri i Randers og komme med gode råd til alt fra isolering af rør til opsætning af solceller på virksomhedens tag. Nu er forløbet afsluttet med en 40-siders rapport med anbefalinger til, hvordan virksomheden kan spare energi.
De tre studerende har været på jævnlige besøg hos virksomheden og undervejs haft tæt sparring om deres observationer, fortæller Tobias Wulff-Straarup.
- Det har været vildt spændende og meget lærerigt for os at besøge Hornbæk Plast Industri. Vi ledte efter en virksomhed, hvor vi kunne gå i dybden og få en praktisk vinkel på de mange ting, vi har været i gennem på studiet. Vi håber, at vores mange iagttagelser bliver bragt i anvendelse her efter forløbet, siger han.
Studerende med praktisk tilgang
Hornbæk Plast Industri er totalleverandør inden for blæsestøbte flasker og kapsler. For virksomheden har samarbejdet med de tre studerende været både lærerigt og inspirerende. Det fortæller produktionsleder Niels Jensen.
- De tre studerende kommer fra vidt forskellige faglige baggrunde og kan derfor komme med helt nye vinkler på de udfordringer, vi står med. Havde vi valgt en rådgivende ingeniør, ville det have været et helt andet forløb og resultat. Og så er det jo herligt at kunne give de studerende indsigt i produktions-Danmark, hvilket i øvrigt også forpligter den anden vej. Man er lidt mere oppe på dupperne, når der kommer sådan en gruppe studerende på besøg for at kigge virksomheden igennem.
De studerende kommer fra forskellige baggrunde som tømrer, elektriker og bioanalytiker. I forbindelse med projektet har de med jævne mellemrum besøgt Hornbæk Plast Industri for at kortlægge, måle og give kvalificerede bud på energirigtige løsninger.
I deres afsluttende rapport peger de blandt mange energispareforslag i særdeleshed på isolering af rør, belysning og udnyttelse af overskudsvarme som oplagte områder at sætte ind. Men de nævner også solceller på taget som et muligt bidrag til en grønnere, og billigere, elforsyning, med en tilbagebetalingstid på ca. fem år.
Aftalen mellem Hornbæk Plast Industri og de studerende er kommet i stand som en del af Plastindustriens samarbejde med landets energiteknolog-uddannelser, som blev lanceret sidste år.
Aftalen er åben for andre virksomheder
Uddannelsen er tilgængelig over det meste af landet, og dermed er aftalen relevant for de fleste plastvirksomheder, der ønsker hjælp til deres arbejde med at nedbringe energiforbruget. Det er gratis for begge parter, og ud over en mulig gevinst i form af energibesparelser er man med til at give studerende praktisk indsigt i en produktionsvirksomhed.
- Det er en god mulighed, hvis man som virksomhed er interesseret i sparring omkring energioptimering. Og så hjælper man samtidig de studerende. På lidt længere sigt kan der måske endda opstå en mulighed for at ansætte en energiteknolog i virksomheden, og på den måde er det jo en win-win-situation for alle parter, siger Anders K. Knudsen, miljøkonsulent i Plastindustrien.
Hvis man som plastvirksomhed er interesseret i et samarbejde med energiteknolog-studerende, kan man kontakte seniorkonsulent for miljø og klima Anders K. Knudsen via Plastindustriens sekretariat.
Artiklen er oprindeligt bragt som en del af Plastindustriens otte midterste sider i Magasinet Plast, 10. februar 2023.