23948sdkhjf

Nu skal bakterier lave nylonaffald til nye produkter

Et nyt forskningsprojekt skal sikre genanvendelse af mere nylonaffald

Millioner af tons nylonaffald genereres årligt fra kilder som tøj og fiskenet. Nu håber et hold af blandt andet danske forskere at kunne sikre, at mere af affaldet genanvendes, og det endda på en bæredygtig facon.

Således har forskere fra Aarhus Universitet i samarbejde med Teknologisk Institut, DTU og University of Porto taget hul på ENCORE-projektet, der er ledet af professor Daniel Otzen, og som har modtaget 6 millioner kr. fra Novo Nordisk Fonden for at omdanne nylon til genanvendelige materialer.

Det oplyser Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

ENCORE-projektet skal tage fat på den kritiske miljøudfordring, som de millioner af tons nylonaffald, der hvert år genereres udgør. De nuværende genanvendelsesmetoder for nylon er ifølge projektparterne ineffektive, hvilket fører til lave genanvendelsesprocenter på verdensplan, men ENCORE-projektet foreslår en ifølge forskerholdet bæredygtig løsning ved at udnytte naturens egne værktøjer - enzymer - til at nedbryde nylon til genanvendelige materialer.

Projektets første fase går ud på at identificere bakterier, der er i stand til at nedbryde nylon. Bakterier producerer naturligt enzymer til at nedbryde miljømolekyler, hvilket gør dem til ideelle kandidater til denne opgave. Når egnede bakterier er fundet, vil projektet anvende en række avancerede teknikker for at forstå mekanismerne bag deres nylon-nedbrydende evner.

I den sidste fase vil disse enzymers effektivitet blive testet på ægte nylonaffald. Det endelige mål med ENCORE-projektet er at etablere en ny genanvendelsesproces med et betydeligt lavere CO2-fodaftryk sammenlignet med de nuværende metoder. Ved at udvikle et økoeffektivt lukket kredsløbssystem sigter projektet mod at omdanne nylonaffald til nye nylonprodukter, hvilket reducerer behovet for materialer, der stammer fra fossile brændstoffer.

Den innovative tilgang, som vil blive videreudviklet og testet af projektpartnerne, kan bane vejen for bæredygtig genanvendelse af nylon og markere et vigtigt skridt fremad i vores bestræbelser på at mindske plastforurening og fremme miljømæssig bæredygtighed, lyder det fra universitetet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083