23948sdkhjf

Genanvender fejrer 20 år: - Langt ud over hvad jeg troede var muligt

Den norske genanvendelsesvirksomhed Geminor kan i år fejre 20 år i en branche, der har været under hastig udvikling

- Løbende tilpasning til markedet er ikke kun nødvendig for vækst - det er helt afgørende for overlevelse i branchen.

Sådan siger Kjetil Vikingstad, adm. direktør i Geminor, i en pressemeddelelse om genanvendelsesvirksomhedens 20-års jubilæum.

Da han i 2004 stiftede et enkeltmandsvirksomhed, var det med fokus på affaldshåndtering og genbrug på den norske hjemmebane, men da Vikingstad fire år senere slog sig sammen med Ralf Schöpwinkel, voksede ambitionerne.

Drømmen var at opbygge en førende international affaldshåndteringsvirksomhed, men når han i dag gør status, har virkeligheden overgået forventningerne.

- Vi satte os tidligt et langsigtet mål om at håndtere 1 million tons affaldsressourcer årligt - et mål, der virkede ret ambitiøst på det tidspunkt. Næsten to årtier senere har vi kontorer i 10 lande og over 140 medarbejdere i Europa, som håndterer mere end 2,4 millioner tons affaldsressourcer årligt. Det er langt ud over, hvad jeg troede var muligt i starten, siger Kjetil Vikingstad.

Forbud skabte grundlag for vækst

For Geminor blev deponeringsforbuddet i Norge i 2007 et vendepunkt, der åbnede markedet for genanvendelse og energigenvinding, og med de nye muligheder blev vejen banet ud i verden.

Virksomheden udvidede til Finland og etablerede derefter et kontor i Storbritannien, og siden er der etableret kontorer og HUB'er til affaldsbehandling i Sverige, Danmark, Tyskland, Polen, Italien og Frankrig, og for nyligt gjorde Geminorendnu et markedsindtog i Spanien.

Og spørger man Kjetil Vikingstad, er virksomhedens vækst i høj grad et produkt af dygtige medarbejdere, hårdt arbejde og et ønske om at løse branchens udfordringer.

- Denne virksomhed er grundlagt ud fra et ønske om at skabe gode løsninger og tackle branchens mange udfordringer. De sidste 20 år har været en rejse fyldt med hårdt arbejde, og vi har været opsatte på at lære af de fejl, vi har begået undervejs, siger han.

Skal tilpasse sig markedet

Ifølge direktøren er den vellykkede ekspansion desuden et resultat af, at virksomheden lægger stor vægt på at tilpasse sig de forskellige industrikulturer i Europa, samtidig med at fastholde fælles kerneværdier.

- Vores decentrale struktur er en styrke, fordi vi er helt afhængige af et indgående kendskab til de nationale markeder. Denne forretningsmodel skaber dog nogle udfordringer, når det kommer til at opretholde et godt samarbejde på tværs af landegrænser og opbygge en stærk virksomhedskultur. Vores model har i hvert fald resulteret i en række længerevarende partnerskaber, som jeg tager som en bekræftelse på, at markedet har tillid til os, forklarer Vikingstad.

Fremadrettet sigter Geminor mod at digitalisere forretningen yderligere, videreudvikle sine ESG-initiativer og ekspandere yderligere i Syd- og Østeuropa. Virksomheden har også fokus på at øge materialegenanvendelsen og være med til at videreudvikle markedet for plastgenanvendelse.

- Det bliver stadig vigtigere at bidrage til det grønne skifte, og vi vil være en innovativ og dynamisk kraft i branchen, siger Kjetil Vikingstad og fortsætter:

- Dette er ikke kun afgørende for yderligere vækst, men er også vigtigt for overlevelse som virksomhed inden for materiale- og energigenanvendelse i Europa. Det, der ville være nyttigt for industrien, er fælles lovgivning for affaldshåndtering i EU og et permanent forbud mod bortskaffelse af affald. Geminor vil under alle omstændigheder fortsætte med at tilpasse sig for at imødekomme den europæiske genbrugsindustris fremtidige behov.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079