23948sdkhjf

En hjælpende hånd til ESG-rapportering

Snart er der hjælp at hente for plastvirksomheder, der skal i gang med ESG-rapportering. Et skræddersyet værktøj er nemlig på vej - designet til at lette processen og hjælpe virksomheder med at komme godt i gang

ESG-rapportering er for mange virksomheder en stor mundfuld. Fra 2025 skal alle virksomheder med flere end 250 ansatte rapportere om bæredygtighed i henhold til EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) – den såkaldte ESG-rapportering. Samtidig er der udsigt til, at mange små og mellemstore virksomheder, som ikke selv er rapporteringspligtige, vil møde kundekrav om at starte med eller styrke deres rapporteringsarbejde.

For at lette byrden er Plastindustrien indgået i et samarbejde med DI Produktion om udviklingen af et værktøj skræddersyet til plastvirksomheder, der skal gøre arbejdet med bæredygtighedsrapportering enklere og mere overskueligt.

I øjeblikket er en række plastvirksomheder i gang med de indledende øvelser, der danner grundlag for udvikling af værktøjet. I fællesskab er de i gang med at kortlægge værdikæder og centrale muligheder og udfordringer relateret til bæredygtighed. Resultatet bliver et samlet ’ESG-kit’, der giver branchens medlemmer adgang til branchespecifikke værktøjer, herunder:

Værdikædeanalyse og forretningsmodel: Overblik og optegning af en branchetypisk værdikæde og forretningsmodel med fokus på indvirkning, risici og muligheder i forhold til bæredygtighed.


Dobbelt væsentlighedsanalyse (DVA): En analyse af både de finansielle og ikke-finansielle konsekvenser af bæredygtighedsudfordringer for branchen som helhed. Identifikation af de 3-5 vigtigste muligheder og risici for plastindustrien, samt de områder der kan være særlig vanskelige at rapportere om.


Skabeloner til analyse og dokumentation: En konkret skabelon for, hvordan man identificerer og dokumenterer de væsentligste bæredygtighedsmuligheder og risici, der er relevante for rapporteringskravene.


Politikker og handleplaner: Eksempler på, hvordan plastvirksomheder kan udforme deres egne politikker og handleplaner, herunder mål, prioriteringer og nødvendige tiltag for at kunne rapportere bæredygtighedsarbejdet effektivt.

Med ESG-kittet får plastvirksomheder ikke kun et praktisk værktøj, men også en målrettet ramme for at integrere bæredygtighed i deres forretningsstrategi. Det hjælper dem med at overholde lovgivningens krav og styrker samtidig virksomhedens position i forhold til kundernes forventninger om ansvarlighed og bæredygtighed.

Hos Plastindustrien anerkender man, at bæredygtighedsrapportering kan være en stor mundfuld, men understreger, at værktøjet ikke skal erstatte det nødvendige arbejde, som virksomhederne selv skal udføre. Det er et afsæt, der letter processen og gør den mere håndterbar.

- ESG-kittet kan ikke erstatte virksomhedens eget arbejde med kortlægning af værdikæde og dobbelt væsentlighedsanalyse, men det giver et stærkt afsæt for at starte dataindsamlingen. Virksomhederne kan spejle sig i, hvad deres kolleger i branchen har optegnet som generelle risici og muligheder i værdikæden, og det giver et solidt fundament, siger seniorkonsulent i Plastindustrien Anders Kildegaard Knudsen.

ESG-kittet bliver til i et samarbejde mellem DI Produktion, DI’s egne og eksterne ESG-eksperter og Plastindustrien. Det sikrer, at ESG-kittet er fagligt funderet i ESG-dagsordenen, men også i branchens vilkår og ekspertise.

Du kan læse mere om ESG-kittet på Plastindustriens hjemmeside plast.dk.

Artikel er oprindeligt bragt af brancheforeningen Plastindustrien i Magasinet Plastforum 7. februar 2025.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.506