23948sdkhjf

Genoptræning for ældre – forlæng livskvaliteten

Du kan få hjælp til genoptræning, hvis du har været syg eller er kommet til skade. Det kan for eksempel være genoptræning af knæ eller genoptræning efter en blodprop.

Genoptræning er en måde, at styrke dig krop efter en svækkelse.

Hvad er genoptræning?
Genoptræning er et træningsforløb, der har stor påvirkning af helbreddet og betydning for livskvaliteten. Derfor er det vigtigt at benytte de muligheder, der findes, for at træne dig frisk igen, hvis du for eksempel har været sengeliggende i en periode.

Du kan blive visiteret til genoptræning, hvis du har været syg, indlagt eller er kommet til skade, og din funktionsevne er blevet forringet.

Det kan være du har brug for genoptræning af dit knæ, din skulder eller måske genoptræning efter at have været ramt af en blodprop – eller noget helt andet.

Ligemeget hvilken skade eller svækkelse du har været udsat for, er det vigtigt at tale med nogen om den bedst mulige genoptræning for dig. Ved nogle former er det vigtigt, at processen er rolig og tålmodig, hvor i andre tilfælde kan man gå hurtigere frem. Særligt ved hospitalindlæggelse er det en fordel, hvis hospitalet udarbejder en plan for din genoptræning.

Hvordan skal man genoptræne?
Som sengelæggende, kan man ofte fornemme mærkbare problemer senere. En uges sengeleje hos helt raske mennekser betyder, at din kondition falder med cirka 10 procent, og din muskelstyrke falder op mod 20 procent. Derfor er det en fordel, jo hurtigere du kommer igang med genoptræningen, jo bedre.

Der findes mange forskellige træningsøvelser, som forebygger og genoptræner. Mckenzie er en teknik hvor patienten gennem retningsspecifikke bevægelser søger at genoptræne normal funktion i ryg og nakke. Bevægelserne kan ved behov assisteres af kiropraktoren ellers udføres de efter grundig instruktion, typsik hjemme.

Kettlebelltræning er en træningsform, som giver funktionel styrke, udholdenhed, koordination og kondition. I modsætning til bodybuilding inkorporerer kettlebell træning så mange muskler som muligt i hver eneklt øvelse. Det betyder at flere muskler stimuleres samtidig, hvilket har en stor positiv effekt på det neuromuskulære system. Styrke afhænger ikke kun af muskelmasse, men også i høj grad af hvor godt nervesystemet kommunikerer med musklerne.

Stabilitetstræning er en træningsform hvor man styrker de indre korsetmuskler. Korsetmusklerne er dem der støtter rygsøjlen i alle dens bevægelser.

Hvad er et rehabiliteringsforløb?
Mange ældre kan have gavn af et rehabiliteringsforløb, der kan styrke deres funktionsevne og give dem et mere selvstændigt og værdigt liv. Målgruppen for et rehabiliteringsforløb er personer, som er i målgruppen for at modtage hjemmehjælp, vurdere om den pågældende kan forbedre sin funktionsevne via et rehabiliteringsforløb.

Det er vigtigt at målene udarbejdes i samarbejde med både kommunen og den ældre. Det er den ældres mål og behov, der er omdrejningspunktet for arbejdet ned målfastsættelsen. Derudover skal tilrettelæggelsen af rehabiliteringsforløbet være helbredsorienteret og tværfagligt. Flere kommuner har valgt at samarbejde med private virksomheder om rehabiliteringsforløbene, idet det kan give en række fordele, først og fremmest for de ældre, der ønsker at få både hjemmehjælpsydelser og rehabilitering leveret af den samme private leverandør. Men også for kommunerne, idet et samarbejde kan fremme innovation og udvikling på området. Sundheds- og Ældreministeriet har derfor udgivet et nyt inspirationsmateriale, der skal inspirere kommunerne til at indgå offentlige-private samarbejdsaftaler om rehabiliteringsforløb på ældreområde

Send til en kollega

0.062