Rustfrit stål - Sammenføjning
Deltagere
Teknikere, værkførere og andre arbejdsledere
Faglærte, der har behov for opskoling
Ingeniører.
Kurset er rettet mod konstruktions-, udviklings- og produktionsfolk samt brugere og personale beskæftiget med kvalitetskontrol.
Indhold
Kurset koncentrerer sig om termisk sammenføjning, svejsning og lodning set fra et materialemæssigt synspunkt, og hovedvægten er lagt på rustfrit stål.
Materialerne leveres fra værkerne i en tilstand, hvor den bedste kombination af korrosions- og styrkeegenskaber er tilstræbt.
I forbindelse med termisk sammenføjning introduceres generelt en ændring af materialet i den varmepåvirkede zone. Der tilføres et nyt element i form af svejsemetal eller lod, som har en afvigende struktur og måske også en afvigende sammensætning. Desuden ændres geometri og spændingstilstand.
Specielle forhold ved fejl i samlingerne og metoder til kontrol gennemgås. Undervisningen baseres på mundtlig præsentation i tæt kommunikation med deltagerne.
Kurset er ikke et værkstedskursus, og derfor illustreres praktiske problemer og løsninger i eksempler, opgaver og demonstrationer.
Følgende emner behandles:
Processernes karakteristika med henblik på varmepåvirkning, påvirkning af metallurgien, geometri, styrkeegenskaber
Processerne: TIG-, MIG-, laser-, modstands-, plasma- og elektronstrålesvejsning belyses. Kort omtale af faststofprocesserne (friktions- og diffusionssvejsning)
Svejsning og lodning behandles separat
Svejsemetallurgi: Størkning, strukturformer, fasetransformation, sekundære udskillelser og materialekombinationer
Tilsatsmaterialevalg samt svejsning uden tilsats
Beskyttelsesgassernes indvirkning, som lysbuegas og baggas
Varmebehandling
Svejsesamlingens indflydelse på korrosion: Konstruktiv udformning, styrke og svejsefejl
Efterbehandling
Kontrol af den svejste samling: NDT-metoderne: Visuel, penetrantprøvning, hvirvelstrøm, radiografi, magnetpulver og ultralyd samt læksøgning
Mikrostrukturkontrol
Korrosionsprøvning
Lodning: Processer, varmepåvirkning, korrosionsproblemer og loddeskørhed
Diverse eksempler og øvelsesopgaver.