23948sdkhjf

Ny 3D-print-uddannelse skal hjælpe virksomheder på rette vej

Mange virksomheder kender ikke nok til udnyttelsen og værdiskabelsen af 3D print og Additive Manufacturing (AM)-teknologien, viser en rapport lavet af Syddansk Universitet (SDU) for Dansk AM Hub, som repræsenterer dansk 3D-print.

Derfor har SDU i samarbejde med Dansk AM Hub udviklet masterfaget ’Value Creation through Additive Manufacturing’, hvor man kan blive klogere på teknologien. Faget udbydes fra foråret 2023 som enkeltfag eller en del af Master in Management of Technology-uddannelsen.

Dansk AM Hub underviser også selv på kurset, som skal uddanne de studerende i, hvordan Additive Manufacturing og 3D print-teknologien kan bruges til design- og produktudvikling, innovation og til at styrke og forbedre virksomhedens bæredygtige produktion og forretningsmodel – og vil derfor fokusere på at kombinere det tekniske og forretningsmæssige perspektiv. Ofte med store fordele, værdi og muligheder for virksomhederne.

- Den største barriere i forhold til at komme i gang med AM-teknologien er oftest, at der ude i virksomhederne mangler både viden og kompetencer om teknologiens muligheder. Det nye fag skal sikre, at vi oplyst og uddannet virksomhederne i at udnytte det store potentiale i produktionen både i forhold til bedre design på produkter og komponenter, hurtigere produktionstid og ikke mindst de mange bæredygtige fordele som mindre materialeforbrug, mindre spild og mindre CO2-udledning, siger Frank Rosengreen Lorenzen, direktør i Dansk AM Hub.

Uanede muligheder

3D printteknologier kan kort fortalt anvendes til flere formål inden for produktdesign, udvikling, innovation, fremstilling og forsyningskædestrukturer. Mulighederne er næsten uanede og man kan printe alt lige fra små kæbeimplantater til store bygningsdele og prototyper, hvor teknologien kan bruges i innovationsprocessen, så virksomhederne kan se, røre, teste og vurdere produktet, inden det sættes i produktion. Der er flere anvendelsesmuligheder for 3D print, og derfor henvender faget sig både til dem, der gerne vil i gang og dem, der allerede har afprøvet teknologien.

- Her vil man blive klogere på hvilke andre anvendelsesmuligheder, der findes, end dem man allerede bruger. Mange virksomheder kunne have gavn af det her. Det handler om, at man finder ud af hvor og hvordan. Vi kan se, at teknologien vinder frem der, hvor man uden at kende slutmålet prøver den af, professor Mette Præst Knudsen, der er en af underviserne på det nye fag.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.503