23948sdkhjf

Linatech: - Reduktionen af vægten er en klar energieffektivisering

- Jeg vil til enhver tid også sige, at hvis man begynder at arbejde med 3D print, er der ikke nogen vej tilbage, siger teknisk chef hos Linatech, Simon Paarup

AM Hubs 3D print-designforløb Design for Additive Manufacturing (DfAM) har netop afsluttet endnu et forløb. Her deltog flere plastvirksomheder, blandt andre Linatech, der fik mulighed for at optimere en komponent til en maskine, der håndterer blodprøver.

Forløbet gav ikke blot gode resultater, men også endnu mere blod på tanden til at give sig i kast med 3D print. Linatech har tidligere beskæftiget sig med additiv fremstilling, fortæller ejerleder Martin Arberg til am-hub.dk:

- For nogle år tilbage skulle vi udvikle nyt udstyr til vores portefølje, og vi var på det tidspunkt tvunget til at gøre noget andet og tænke anderledes end tidligere. Det betød også, at 3D print stod lige for døren, og det var en kæmpe revolutionerende udviklingsfrihed, hvor de begrænsninger, der før har været, forsvandt. Det var en øjenåbner dengang - og det er det stadigvæk i dag, siger direktøren.

Perfekt timet

For Linatech var DfAM perfekt timet. Med en konkret problemstilling til en af deres maskiner til håndtering af blodprøver og fokus på designoptimering var forløbet meget aktuelt for Linatech.

- Vi havde en problematik vedrørende vægtreduktion på en komponent, der skal rotere 300 omdrejninger i minuttet, og hvor selve komponenten både skulle have styrke og samtidig være let. Og med 3D print blev det muligt både at lave et emne, der var hult for at reducere vægten og samtidig havde en rigtig stor styrke, forklarer Martin Arberg, der efter forløbet stod med en optimeret polymer-komponent, som efterfølgende skulle overfladebehandles.

Ud over at bibeholde styrken fremhæver Martin Arberg også, hvordan vægtreduktionen har en positiv gevinst i form af en reel energibesparelse, når maskinen kører. Desuden giver 3D print mulighed for at lave avancerede geometrier – uden det koster ekstra.

- Reduktionen af vægten er en klar energieffektivisering - for eksempel når du skal accelerere noget op eller ned i hastighed. Jo mindre masse du har, jo nemmere er det også at holde på plads, og jo mindre energi skal du også bruge til opbremsning og acceleration, siger Martin Arberg:

Linatechs løsning

Materiale og teknologi: Nylon printet med Laser Powder Bed Fusion

Vægtreduktion: 81procent

Prisreduktion: 42,8 procent

Energibesparelse per år: 638 Watt

Reducering af vægten – men bevarelse af styrke

- Normalvis ville det tage rigtig mange timer, hvor man med 3D print kan lave nogle utrolig avancerede strukturer, uden at det koster mere. Skulle man for eksempel have bearbejdet det i aluminium eller et andet materiale, ville en lignende komponent slet ikke kunne lade sig gøre at lave, så derfor er designfriheden med 3D print genial.

Giver helt nye muligheder

Teknisk chef hos Linatech, Simon Paarup, er ikke i tvivl om, at teknologien giver helt nye muligheder.

- Som virksomhed er det nødvendigt, at man udvider sin horisont og ikke tror, at man allerede har fundet de vises sten. For så er jeg overbevist om, at man bliver overhalet inden om, fordi der er uanede muligheder med 3D print, vurderer Simon Paarup.

- Jeg vil til enhver tid også sige, at hvis man begynder at arbejde med 3D print, er der ikke nogen vej tilbage, fordi teknologien er noget, der bidrager som en god gevinst og et innovativt indspark for en virksomhed – så det er bare med at hoppe på vognen, siger han. ark

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.594