23948sdkhjf

Eksperter trak fuldt hus til plastkonference

Der var fuldt hus på tilskuerpladserne og veloplagte oplægsholdere på scenen, da brancheforeningen Plastindustrien afholdt mini-konferencen ’Plastemballage - nu og i fremtiden’ på FoodTech 2022 på messens første åbningsdag i går tirsdag.

Messecenter Herning summede af aktivitet hele dagen igennem med stort bidrag fra en lang række plastvirksomheder, og kl. 12.30 trak et emballage-interesseret publikum ned til Hal M, hvor en række plasteksperter kunne gør alle klogere på det kommende producentansvar, nye sorteringsteknologier, plastgenanvendelse - også de umulige folier - regler og love og ikke mindst genanvendelse af den vanskelige husholdningsplast, som er en vigtigt satsning for fremtiden hos genanvendelsesvirksomheden Aage Vestergaard Larsen.

Konferencen var opdelt i tre moduler: Det udvidede producentansvar, design til genanvendelse samt gennemgang af de seneste regler for fødevarekontakt.

Konferencens ordstyrer, Plastindustriens miljøpolitiske chef Christina Busk, indledte med en introduktion til designguiden, som aktørerne bag netop nu arbejder på en revision af. 

Hun gjorde derefter rede for status på aftalen om det udvidede producentansvar og understregede, at al emballage er omfattet af aftalen. Dog blev det også understreget, at i forbindelse med fødevareemballage er det påfylderen - ikke emballageproducenten - der hæfter for producentansvaret.

- Herefter kommer det miljøgraduerede bidrag, der endnu ikke er politisk aftalt, men som skal skabe et incitament til at designe emballagen til genanvendelse. I Plastindustrien har vi mål om, at vi skal have en så høj kvalitet som mulig ud af det plastaffald, der produceres i Danmark. Så en fødevarekontakt kan blive til fødevarekontakt igen, og så en shampooflaske kan blive til en til shampooflaske igen. Det er nødvendigt, ellers kommer vi aldrig til at kunne substituere de 40 procent virgint plast, der bruges til emballage i EU, sagde Christina Busk.

Knud-Erik Skov-Thuesen, adm. direktør og indehaver af ST PLAST, gav også sit bud på fremtidens emballage.

- Vi skal simpelthen sørge for, at vi genanvender plasten på samme forædlingsniveau, hvor vi begyndte, sagde Knud-Erik Skov-Thuesen, der ikke er i tvivl om, at fremtidens fødevareemballage er af plast, helt specifikt PET.

- PP vil fremover fylde meget i fødevareemballager, hvor man ikke kan fremstille eller bruge PET’s egenskaber. Bionedbrydeligt materiale derimod giver en vrangforestilling, da det ofte får folk til at tro, at man kan smide det i naturen. Og så er der ideen om at blande bionedbrydelig materiale i plasten. Sker det, risikerer vi kontaminering af PET’en, sagde Knud-Erik Skov-Thuesen.

Malene Villadsen, Environmental/Sustainability Manager ved Polyprint, er dog lodret uenig i, at PET er fremtiden.

- I vores verden er PET ikke svaret på alt, tværtimod. PET kan ikke genanvendes med de andre materialer. Derfor mener vi, at man skal over i PE eller PP, sagde Malene Villadsen.

Polyprint har indgået et samarbejde med genanvendelsesvirksomheden Aage Vestergaard Larsen for at afdække genanvendelse af metalliseret PP.  Og man bruger ifølge Malene Villadsen "mange kræfter på at producere folie, der ender med at gå op i røg".

- Man kan faktisk godt opdrage på NIR-skannerne til at sortere på folierne. Lige nu er vi nødt til at acceptere, at hvis folier bliver genanvendt, bliver det til noget andet end fødevarekontaktmateriale, sagde Malene Villadsen.

Mette Holm fra Fødevarestyrelsen fortalte på konferencen om den nylige lovgivning fra oktober 2022 på området. 

- Der tages snart individuelle beslutninger om de ca. 230 processer, som den europæiske fødevaresikkerhedsautoritet EFSA har vurderet under de gamle regler. For de resterende eksisterende genanvendelsesprocesser skal man søge om godkendelse inden 10. juli 2023 for at komme med i overgangsordningen, sagde Mette Holm.

Fakta

Der findes to egnede teknologier for genanvendelse af plast til fødevarekontakt. 

Mekanisk genanvendelse af post-consumer PET, hvor inputtet er fødevarekontaktmateriale. For at det må genanvendes til fødevarekontakt, må der maksimalt være fem procent ikke-FKM i affaldsfraktionen.

Genanvendelse af fødevarekontaktmaterialer fra helt lukkede kredsløb, hvor materialerne ikke har været ude hos forbrugeren. Det kan for eksempel være brugte brødkasser, der må genanvendes til nye brødkasser. Genanvendelsen inden for disse lukkede kredsløb kan være af alle polymerer.

Kilde: Plastindustrien

Artiklen er en del af temaet FoodTech 2022.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094