Bewis plan: Plast skal være lig med bæredygtighed
De høje, rå blokke af den hvide EPS tårner sig op i lagerets forhal hos Bewi i Hobro, - klar til videre forarbejdning og vidner om et marked, der er på vej frem.
- Der har været et stigende marked for plast i byggeriet. Det er et letvægtsmateriale, der samtidig er energibesparende, forklarer administrerende direktør Karl Erik Olesen.
Lige præcis de her rå blokke af flamingo bliver skåret til plader til isolering. Men også køle- og ventileringsindustrien og især fødevareindustrien efterspørger produktet.
- EPS er et materiale med unikke egenskaber. Det består af to procent råvarer og 98 procent luft, og dermed er det et minimalt forbrug af ressourcer til at isolere med, fortæller Karl Erik Olesen.
Opkøb sikrer bæredygtighed
Det er netop råvare-, ressource- og energioptimerende løsninger, Bewi gør en dyd ud af at finde og producere.
Det betyder også i andre materialer end plast. Sidste år opkøbte Bewi papirproducenten Honeycomb, som nu er blevet til Bewi Cellpack, og senest er koncernen ved at afslutte opkøbet af isoleringsproducenten Jackon.
- Jackon og Bewi er to stærke virksomheder, der kan stå endnu stærkere samlet, og det er især inden for bæredygtighed og innovation, siger Karl Erik Olesen og uddyber:
- Gennem opkøb sikrer vi en større innovationsplatform, ligesom vi minimerer vores daglige aftryk, fordi vi bliver tilgængelige i et større geografisk område, lyder det.
Pligt til at tage ansvar
Vækst er da også et nøgleord for Bewi, lægger Karl Erik Olesen ikke skjul på. Men lige så vigtigt er det for den jysk forankrede producent at tage del i den grønne omstilling.
Bewi tager allerede del i at indsamle og genbruge EPS. Ambitionen er, at Bewi i 2030 vil "være en cirkulær virksomhed bygget på vedvarende energi”, står der i en af koncernens strategier.
- Vi har pligt til at tage et ansvar omkring bæredygtighed, og det er derfor, vi har aflagt et løfte i vores strategi om at minimere vores aftryk, siger Karl Erik Olesen med tryk på “løfte”, og fortsætter:
- Vi vil være blandt de førende inden for leverandører af recyclede materialer, lyder det.
Mod nye løsninger
I en af de andre lagerhaller tårner fiskekasserne sig op, stablede og klar til at blive fragtet til blandt andet fiskeauktionen i Hanstholm. Det er ikke et helt fremmed miljø fra Bewis oprindelse på den norske ø Frøya, hvor familien Bekken startede virksomheden i 1980 med hovedformålet at producere fiskekasser på en bæredygtig og innovativ måde.
En strategi, der stadig fylder for Bewi, men især innovation er blevet et fokusområde.
Blandt andet fortæller Karl Erik Olesen, at et nyt innovationscenter er oprettet på fabrikken i Tvilho, som har til opgave at udvikle nye løsninger.
- Vi har transformeret os fra at være materialeproducent til at producere løsninger til kunderne, der både er bæredygtige og opfylder deres behov, siger Karl Erik Olesen, der fortsætter:
- På den måde vil vi gerne være fleksible til at tilpasse os efterspørgslen og lede efter nye løsninger på vegne af kunderne, lyder det.
- Vi står på et stærkt fundament, og vi er godt rustede, selvom vinden skulle blæse. Karl Erik Olesen, adm.direktør hos Bewi.
Står stærkt i vinden
BEWi har som de fleste andre virksomheder heller ikke undgået modvind det seneste år. Således fremgår det af årsregnskabet for 2021, at både COVID-19 og forsyningskrisen har påvirket årets resultat. Derudover havde en brand i marts 2021 på fabrikken i Hobro også sine konsekvenser.
Alligevel er der optimisme hos direktøren.
- Vi er positive omkring fremtiden, hvor de materialer, vi arbejder med, bestemt har deres berettigelse, siger Karl Erik Olesen.
Dog er der uundgåelige udfordringer, der ligger direktøren på sinde.
- Der er selvfølgelig en heftig energikrise i øjeblikket, som også påvirker vores virksomhed i særlig grad, og som er en trussel imod hele verdensøkonomien, siger Karl Erik Olesen.
Han vælger trods energikrise at fremhæve det positive for Bewi, når han kigger fremad.
- Energikrisen vil påvirke os alle, men da vi også tilbyder produkter inden for energioptimering, står vi solidt i forhold til efterspørgslen på markedet, siger han og uddyber:
- Vi står på et stærkt fundament, og vi er godt rustede, selvom vinden skulle blæse, men vi håber virkelig på en hurtig løsning ift. energiforsyningssikkerheden og omkostningerne, som ellers kan have fatale konsekvenser for såvel erhvervslivet som private borgere i Danmark, men også resten af Europa.