23948sdkhjf

Ny opfindelse adskiller plast og metal fra elektronisk affald

Ny opfindelse kan adskille plast og metal fra elektronisk affald som printkort og datastik. Der er store penge at tjene ved at genbruge den plast, der indgår i produktion og produkter.

En god ide fra to tidligere DTU-studerende har ført til, at Schneider Electric i Ringsted har nedbragt sit plastspild med 7 tons.

Ifølge miljøorganisationen Plastic Change genererer verdens befolkning årligt over 400 millioner tons plastik, og der er en forventning om, at produktionen af plastik vil overstige 600 millioner tons allerede i 2025. Det altoverskyggende problem forbundet med det er, at langt det meste plastik kun bliver benyttet én gang og altså ikke genbrugt. Det betyder, at produkterne i vidt omfang ender på lossepladser og i naturen eller bliver brændt af.

To DTU-studerende

Overalt i verden bliver der derfor arbejdet med genanvendelse af plast, og i Danmark har to tidligere studerende på DTU udviklet en smart løsning og realiseret den i virksomheden Trebo. Der er tale om en såkaldt fluidmekanisk teknologi, som gør det muligt at adskille, sortere og genbruge selv meget små og uensartede fragmenter, ligesom teknologien gør det muligt at adskille plast og metal fra elektronisk affald som printkort og datastik.

Hos Schneider Electric med produktionsvirksomhed i Ringsted har teknologien på omkring et år resulteret i genanvendelse af i alt 7 tons plastikaffald, som tidligere ikke var muligt at genbruge.

- Vi er meget begejstrede for samarbejdet og kan konstatere, at der via løsningen er potentiale til at genanvende op mod 95 procent af vores plastaffald, udtaler Mogens Auchenberg, fabriksdirektør hos Schneider Electric i Ringsted.

Mange penge at hente

Virksomhedens plastspild kommer især fra produktionen af såkaldte kabelaflastninger – en komponent som bruges til at sikre et kabels placering i væggen bag et stik. Faktisk resulterede produktionen af netop kabelaflastninger inden samarbejdets start i mere spild end produkt. Det har nu ændret sig i stor stil via samarbejdet med Trebo, som oprindeligt udspringer af ingeniørstudiet på DTU.

Der var således tale om en god ide fra to nyudklækkede DTU-studerende, da Schneider Electric i 2018 tilbage gik i dialog med idémagerne om løsningen. Teknologien har siden vist sig at være så effektiv, at Trebo har etableret en virksomhed, som specialiserer sig inden for netop sortering af plast med genanvendelse for øje. Og potentialet er skyhøjt, fortæller Thomas Trebbien, CTO i Trebo.

- I Schneider Electrics tilfælde er der tale om spild fra produkter, der er fremstillet af to forskellige typer plast. Når det er blandet sammen, kan det under normale omstændigheder ikke genanvendes. Men med vores teknologi lader det sig gøre, og der er en endda tale om et lukket kredsløb, hvor vi leverer alt spildet retur til Schneider Electric, som så bruger det igen til at lave nye produkter. Det er bæredygtighed i yderste potens, siger Thomas Trebbien.

Genanvendelsen af de cirka 7 tons plastaffald fra fabrikken i Ringsted har indtil videre resulteret i en økonomisk gevinst til Schneider Electric på 262.000 kroner.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093