Nyt netværk skal hjælpe plastbranchen med energibesparelser
Industrielle virksomheder står overfor en ekstraregning på 49,6 mia. kr. som følge af de stigende el- og gaspriser.
Det viser nye beregninger fra Dansk Industri.
- Det er helt vilde tal. Udgifterne bare vokser og vokser og det rammer vidt og bredt i erhvervslivet. Det har meget store konsekvenser. Det kan føre til konkurser og fyringsrunder i hele landet, siger Troels Ranis, der er branchedirektør i DI Energi.
I august opgjorde DI, at merregningen var 41 mia. kr. i forhold til et normalår. 13. september var prisen steget med ni mia. kr.
- El- og gaspriserne er fortsat høje og derfor stiger regningen også. Spørgsmålet er selvfølgelig, hvad der sker i resten af året. I de seneste dage (midt september - red.) er priserne på energi faldet tilbage, men der er ingen garanti for at det fortsætter, siger Troels Ranis fra DI.
Ifølge DI’s beregninger er merudgiften til el den tungeste post. Den beløber sig til 33,3 mia. kr. mens merudgiften til gas er 16,3 mia. kr.
Der er hjælp at hente
De voldsomme energiregninger kan vise sig at være katastrofale for de danske plastvirksomheder, men der kan måske være hjælp at hente i de nye netværk, der er blomstret op over sommeren.
Brancheforeningen Plastindustrien lancerede i sommer netværket 'Netværk for Energibesparelser'. I juni blev første møde afholdt hos Grundfos.
Idéen til det nye netværk blev til i forbindelse med afrundingen af PSO-aftalen mellem Plastindustrien, Energistyrelsen og 23 danske plastvirksomheder.
- Formålet med netværket er at bygge videre på de mange gode erfaringer fra PSO-aftalen og gøre det muligt for virksomheder fremover at sparre med hinanden og holde sig opdateret på dagsordener omkring CO2-reduktioner og energibesparelser, hvor der sker rigtig meget lige nu, siger miljøkonsulent hos Plastindustrien, Anders Kildegaard Knudsen.
Også Dansk Industri har netop meldt ud, at man har etableret Forum for Energipriser. Det sker i samarbejde med DI Energi, DI Byggeri og DI Fødevarer. Målgruppen er produktionsvirksomheder, der er påvirket af energipriserne.
I Forum for Energipriser kan amn få nyt om den aktuelle prisudvikling, høre hvilke forandringer der tegner sig forude, få gode råd til egne initiativer og følge med i politiske initiativer.
Forum for Energipriser afholder statusmøder over Teams løbende en gang om måneden. Næste møde er 11. oktober kl. 15.00-16.00. Et af temaerne bliver spørgsmålet omkring forsyningssikkerhed på elektricitet.
Det er gratis at deltage.