Nyt maskindirektiv på vej: Sikkerhedsstyrelsen afblæser skrækscenarier
Chefkonsulent Anders Mortensen fra Sikkerhedsstyrelsen afblæser de skrækscenarier, som maskinindustrien i Danmark frygter bliver fremtiden med den kommende EU-maskinforordning, som skal afløse det nuværende Maskindirektiv.
For Plastbranchen gælder det plastsprøjte- og trykstøbemaskiner med manuel ifyldning eller udtagning samt gummisprøjte- og trykstøbemaskiner med manuel ifyldning eller udtagning.
Både maskinfabrikker, rådgivere og robotproducenter har set med bekymring på forordningen, som EU-Kommissionen sidste år sendte til behandling i både EU’s ministerråd og i EU-Parlamentet.
Forslaget gør det obligatorisk for maskinbyggere og maskinproducenter at søge godkendelse af såkaldt bemyndiget organ, hver eneste gang såkaldte risikomaskiner bliver justeret eller tilpasset og hver gang, der bliver programmeret i en PLC, der styrer en sikkerhedsfunktion på en robot, en cobot eller et maskinanlæg.
Men sådan bliver det ikke.
- Jeg regner med, at skrækscenarierne kan afblæses, for det er vores klare forventning, at det her med obligatorisk typegodkendelse bliver ændret i den endelige maskinforordning, siger Anders Mortensen, som sidder med i den danske gruppe, der behandler sagen i EU’s ministerråd.
Danmark er imod
Obligatorisk typegodkendelse har skabt bekymring hos danske virksomheder, fordi tiltaget vil gøre det både dyrt og besværligt at drive industrivirksomhed i Danmark, hvor de enkelte aktører i dag selv godkender maskintilpasninger og robotopstillinger indenfor de standarder, som Maskindirektivet sætter.
- Obligatorisk kontrol af tredje organ lå i kommissionens forslag, og vi har fra dansk side hele tiden været imod det omfang der lå i forslaget. Vi har haft forhandlinger siden sommeren sidste år, og vi er ikke færdige med at forhandle det. Men der er mange andre lande, som støtter os i at få det ændret, siger Anders Mortensen.
Han forklarer, at princippet i al EU-regulering er, at på farlige produkter skal der ske gennemgang af bemyndiget organ. Det er også baggrunden for, at den obligatoriske typegodkendelse kom med i kommissionens forslag til nye maskinforordning for ændringer i alle de maskiner, som i dag listet op på Maskindirektivets bilag IV.
- I EU-Kommissionens forslag havde man bare taget bilag IV i Maskindirektivet og gjort det obligatorisk med typegodkendelse på alle nævnte maskiner i bilaget, og det er det, vi er imod og som ser ud til at blive ændret, siger Anders Mortensen.
Chefkonsulenten forventer, at der i den sidste ende i de endelige maskinforordninger i EU vil blive tale om minimal forandringer i forhold til i dag set med danske øjne.
- Lige nu ser det ud til, at man som udgangspunkt bevarer bilaget og måske bliver bilaget også udvidet med flere maskintyper i den nye forordning. Men samtidig tyder alt på, at der stadig være mulighed for at ombygge eller justere en maskine efter en harmoniseret standard under de nye maskinforordninger, siger Anders Mortensen.
Han vurderer dog også, at de stadig er muligt, at der bliver krav om obligatorisk tredje parts kontrol på et mindre antal maskiner.
Kunstig intelligens
I det fremlagte forslag til nye maskinforordninger krævede EU-Kommissionen også obligatorisk typegodkendelse af bemyndiget organ på alle softwareændring i PLC’er, som varetager sikkerhedsfunktioner. Kravet blev indført, for kommissionen i første omgang opfattede al sikkerhedssoftware som kunstig intelligens.
Også på det felt afblæser Anders Mortensen panikken.
- Det er rigtigt at det i det oprindelige forslag så ud som om, at der skulle tredje parts godkendelse på stort set hver gang, man ændrer sin software, men det ser ikke ud til, at det kommer til at gå sådan, siger Anders Mortensen.
For alt tyder nemlig på, at definitionen af kunstig intelligens bliver nuanceret til industriens fordel.
- Der er et ændringsforslag på bordet, som betyder, at tredjeparts typegodkendelse bliver begrænset til kun at gælde sikkerfunktioner med kunstig intelligens, hvor software rent faktisk selv udvikler sig over tid. Vi har talt med robotindustrien, som kan støtte det forslag, der er på bordet nu, siger Anders Mortensen.
Ikke godkendt endnu
Anders Mortensen understreger dog også, at sagen fortsat forhandles, og at ændringer til det oprindelige forslag først er en realitet, når de endelige maskinforordninger er godkendt i EU-rådet.
- Vi ved endnu ikke, hvad parlamentet kommer med af ønsker til ændringer, men deres høringssvar kommer i løbet af april, siger chefkonsulenten.
Efter planen skal den endelige godkendelse af den nye maskinforordning i EU’s ministerråd ske allerede i år.
Den nye forordning forventes at træde i kraft 2,5 år efter godkendelsen.