23948sdkhjf

3D-print satte rekord i 2021

2021 satte rekord: Der blev 3D-printet som aldrig før.
Ifølge den nyeste AM Rapport 2022 er anvendelsen af Additive Manufacturing (AM) / industrielt 3D print steget stødt fra 2018 til 2021.

"Nye undersøgelser fra Syddansk Universitet og Jysk Analyse viser, at en tredjedel af produktionsvirksomhederne benyttede AM-teknologi i 2021, hvilket er en markant fremgang siden 2018, hvor SDU fandt, at det kun var en fjerdedel af virksomhederne, der anvendte teknologien," skriver AM Hub i en pressemeddelelse.

- Det er absolut positivt, at flere danske virksomheder tager teknologien til sig og derved er i stand til at skabe en produktion, der skruer ned for materiale, spild og transport og op for mere skræddersyede, cirkulære og ganske enkelt bedre produkter og emner. I det hele taget får vi en mere smart produktion, siger Frank Rosengreen Lorenzen, direktør i Dansk AM Hub.
AM Rapporten udgives årligt af Dansk AM Hub

Blandt de afgørende faktorer i beslutningen om at anvende teknologien er hastighed og ’time-tomarket’, men resultaterne peger også på, at der er et større fokus på det bæredygtige potentiale blandt de produktionsvirksomheder, som anvender teknologien.
Ifølge SDU har hver femte af de virksomheder netop anvendt AM til at skabe en mere  bæredygtig produktion med et reduceret materialeforbrug og -spild samt udvikling af produkter, der er lettere at genanvende. Og ifølge Jysk Analyse anvender 69 procent af virksomhederne AM-teknologien til at producere mere skræddersyede produkter.

- Danmark kan blive det land, der fremstiller de grønne produkter, verden vil efterspørge, hvis vi lærer at beherske nye produktionsteknologier som 3D print. Traditionel produktion med støbning og fræsning har vi kendt siden bronzealderen, men der er et stort uudnyttet potentiale i 3D print, siger Frank Rosengreen Lorenzen.

Selvom det er positivt, at flere tager AM-teknologien til sig, er der dog stadig et behov for at udbrede kendskabet til, hvordan AM-teknologien praktisk anvendes i  produktionsvirksomheder samt hvordan teknologien har potentiale til en mere bæredygtig produktion.
Ifølge Dansk AM Rapport 2022 er den mest udbredte barriere for implementering af AM-teknologi, at virksomhederne ikke kan se, at teknologien er relevant for deres forretningsområde.
- Teknologien er ikke længere udfordringen. Der findes nu et utal af printere og software, og du kan printe i materialer som beton, titanium, glas, plast, chokolade, komposit osv. Den store udfordring i dag er, at industrien mangler viden om, hvordan de som producenter kan bygge en forretningsmodel omkring 3D print, hvordan de kan designe og udvikle en AM-komponent eller produkt, og hvordan de dokumenterer de miljømæssige gevinster, siger Frank Rosengreen Lorenzen:
Dansk AM Rapport 2022 og screeningen fra SDU kan findes på www.am-hub.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079