23948sdkhjf

Tøndersk fond belønner virksomhed, der fjerner mikroplast fra slam

Tønder Energi- og Miljøfond lagde i sidste uge vejen forbi Erhvervshus Sjælland.

Fonden, hvis formål er at understøtte aktiviteter, der bidrager til et bedre miljø og en mere effektiv og mindre skadevirkende udnyttelse af naturens råstoffer, ønskede at se nærmere på nogle af de grønne sjællandske iværksættere, som deltager i projektet Green Change Zealand.

Nærmere betegnet fik de besøgende fra fonden lov at opleve virksomhederne AquaGreen, KiteX og DynElectro

Fondens formand Jim Stjerne Hansen, næstformand Elisabeth Ibing Holm, sekretær Bjarne Riemke og bestyrelsesmedlem Jens Brandt valgte efterfølgende at kaste 350.000 kroner efter hver af de fire virksomheder. 

- Det er en fornøjelse at give et lille rygstød til tre helt unikke sjællandske virksomheder, der bidrager så effektivt til den grønne dagsorden. Hver virksomhed har et kæmpe forretningspotentiale, og de viser hver især en vigtig retning via en unik tilgang til teknologi og miljø. Det afgørende er, at de tre virksomheder bidrager til en grønnere verden ved at tage livtag med nogle af de meget konkrete klima- og miljøudfordringer, vi kæmper med i Danmark og internationalt, og den indsats vil vi i fonden gerne bakke op om”, siger Jim Stjerne Hansen, formand for Tønder Energi- og Miljøfond.

Pengene skal fra fonden skal bruges til den videre udvikling af deres løsninger. 

- Fondens donation vil betyde, at de tre virksomheder kan foretage nogle investeringer i fx udstyr, som kan hjælpe dem videre i deres skalering og optimering af deres grønne teknologier. Grønne teknologier, som både vil bidrage til væsentlige CO2-reduktioner, men som også kan koble brancher sammen, udnytte reststrømme af materialer og skabe nye energiformer, som vi i fremtiden får brug for, siger forretningsudvikler i Green Change Zealand, Thomas Østergaard Jørgensen.

KiteX’ små vindmøller

Andreas Bruun Okholm fra KiteX fortalte i sit pitch om, hvordan de har udviklet en lille mobil off-grid vindmølle til brug i øde egne, hvor adgangen til elektricitet er begrænset. Her kan de erstatte for eksempel klassisk benzindrevne generatorer. Målet er blandt andet at blive leverandør til FN og nødhjælpsorganisationer verden over.

- Vi udvikler en ny transportabel vindmølle, som kan producere 600 W, er 6 m høj, vejer 10 kg og skal sælges for kun 12.000 kr. Den kan sendes med almindelig post og installeres af privatpersoner uden tidligere kendskab til elektronik eller adgang til specialudstyr. Dermed vil helt almindelige mennesker kunne få strøm til deres off-grid hus eller campingtur, siger Andreas Bruun Okholm fra KiteX i Roskilde.

Han fortæller, at bevillingen på 350,000 kr. fra Tønder Energi- og Miljøfond sammen med andre bidrag betyder, at virksomheden kan komme i mål med at levere de første vindmøller til brugerne til sommer.      

Revolutionerende PTX-teknologi

DynElectro pitchede deres Power-to-X-teknologi. Virksomheden har fire patenter centreret om den såkaldte SOE-teknologi (solid-oxide electrolysis), som øger effektiviteten i den energitunge omdannelse fra grøn strøm til brint. Teknologien kan revolutionere industrien og fremskynde og styrke klimakampen.

- Strømmen udgør 80-90 pct. af produktionsomkostningerne. Derfor er effektiv konvertering af strøm helt afgørende for, at brint bliver en konkurrencedygtig energiform, siger Karsten Klement fra DynElectro i Viby Sjælland og tilføjer:

- Hidtidige forsøg indikerer, at vores patenterede metode øger levetiden for SOE-stakke med en faktor 3-5. Det vil reducere omkostningerne til brint og grønne drivmidler med op til 20 pct. Metoden nedbringer samtidig omkostningerne til installation af anlæg og produktion. Dermed sætter teknologien skub i omlægningen fra fossil til grøn energi, og DynElectros teknologi vil blive en gamechanger i markedet.

AquaGreens pyrolyseteknologi 

AquaGreens Manager for strategiske projekter, Frederik Egerup Andersen, præsenterede AquaGreens integrerede damptørrings- og pyrolyseløsning. Løsningen kan omdanne det fosforholdige spildevandsslam og rest-biomasser, der i dag køres ud på markerne som ildelugtende, miljø og klimaskadelig gødning, til et mere miljø- og klimavenligt gødningsprodukt til landbruget eller til aktivt kul til oprensningsprocesser.

I processen fjernes mikroplast og ligesom både lugt og andre skadelige stoffer fjernes eller reduceres. Virksomheden har leveret de første anlæg på det danske marked og satser stort på det europæiske marked. 

De 350.000 skal bruges til at understøtte AquaGreens fremtidsplaner, hvor virksomheden bl.a. skal vinde flere kunder indenfor spildevandsmarkedet i ind- og udland og skalere kapaciteten for den eksisterende teknologi til at håndtere biomasse fra landbruget.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078