23948sdkhjf

Plasten fra en kvart million toiletcisterner sendes nu til genanvendelse

Et nyt samarbejde mellem badeværelsesproducenten Laufen og genanvendelsesvirksomheden Stena Recycling skal sikre øget genanvendelse af toiletcisterner af plast. Det bliver immervæk til en del plastgenanvendelse med den kvarte million toiletter, der årligt skiftes ud i Danmark.

Plasten findes blandt andet under porcelænskappen på de fleste nyere, gulvstående toiletter. Her er en cisterne af plast, hvor skyllevandet i cisternen opbevares. Det er denne plast, der skal sikres, så den kan omdannes til plastgranulat og genanvendes til nye emner.

Plasten i toiletterne er nødvendig, for den sikrer, at vandet i direkte kontakt med keramik ikke skaber problemer med kondens.

I 2020 blev 245.500 gulvstående og 103.500 væghængte toiletter udskiftet i Danmark.
Det nye samarbejde mellem Stena Recycling og LAUFEN er det første af sin art på området.
Samarbejdet har til mål at sikre, at ca. 87 procent af plasten fra de indsamlede plastcisterner kan genanvendes.
Forventningen i den indledende forsøgsperiode er at indsamle og genanvende 1.000 plastcisterner i 2022.

- Blandt andet det høje kalkindhold i dansk vand gør, at vvs’eren i dag for det meste vælger at skifte alt indmad, når et toilet er defekt – både for at spare tid og for at være sikker på, at problemet bliver løst. Så ryger plastcisternen ud. Det er naturligvis bedre, hvis man i stedet kan bruge den på en ny måde, siger idékvinden Anja Aabye, bæredygtighedsansvarlig i Laufen Nordic.
Hun håber, at idéen kan udrulles bredt i Danmark – og sidenhen globalt.

Et naturligt næste skridt

Laufen arbejder i forvejen blandt andet med kildesorterende toiletter og genanvendelse af urin til gødning.
- I Laufen har vi allerede fokus på genanvendelse af vand, varme og blandt andet gamle gipsforme i vores produktion. Derfor er det her et naturligt næste skridt, mener Anja Aabye.

Tankegangen går igen ikke bare hos Laufen, men i byggebranchen generelt.
Nye certificeringsregler for bæredygtigt byggeri, øget fokus på bortskaffelse af affald og producenters ansvar gennem produkternes fulde levetid – det hele er del af en udvikling, der skal sikre en grønnere fremtid.
- Især plast fylder meget. Derfor rammer projektet også noget, som de fleste ved er en udfordring. Installatøren kan se sig selv i det. Forbrugeren får øget incitament til at skifte gammelt ud med nyt. Alle får mulighed for at bidrage til udviklingen på en simpel og overskuelig måde, siger Anja Aabye.


Cyklisk proces og socialøkonomisk perspektiv

Som led i forsøgsprojektet har LAUFEN siden august 2021 opsat særlige butiksstandere – såkaldte dropbokse – på 10 udvalgte grossistlokationer, hvor håndværkere kan deponere gamle plastcisterner.

Fra grossisten køres cisternerne til beskyttet værksted i Præstø, hvor de som led i et socialøkonomisk initiativ skilles ad. Tilsvarende kommer et beskyttet værksted vest for Storebælt til at stå for den del, der fortrinsvis indsamles i Jylland, så nærheden fremmes og transporten minimeres.

Stena Recycling indsamler plastcisternerne, kværner og omdanner dem til genanvendeligt plastgranulat, som efterfølgende sendes til Stena Recyclings samarbejdspartnere, hvor de indgår i fremstillingen af nye produkter.
Til sidst ender granulatet hos plastproducenterne, hvor de atter indgår i produktionen af nye plastemner.

Genanvendelse af EOL-produkter

En lavpraktisk udfordring i forsøget er cisternernes rejse fra forbruger til genbrug. Nogle installatører kører direkte på genbrugspladsen, men flere og flere sorterer på egen matrikel.
Derfor sigter Lufen nu også mod opstilling af dropbokse direkte hos installatørerne.

Det taler ind i målet om genanvendelse af EOL-produkter - ’end of life’, altså udtjente eller udfasede produkter.

Stena Recyclings filialchef Jakob Linnet siger:
- De forskellige samarbejder mellem Stena Recycling og Laufen er udtryk for den omstilling, der generelt foregår i industrien. Vi har den fornødne viden og organisation til at omsætte gamle produkter til nye. På den måde er vi fælles om opgaven, og der er en naturlig cirkularitet, siger Jakob Linnet.

Stena Recycling og Laufen samarbejder i forvejen om flere projekter med grønne perspektiver. Blandt andet henter Stena for tiden overskydende materiale fra et stort LAUFEN-byggeprojekt i det jyske. Det er netop denne tankegang på tværs af værdikæden – at andre kan bruge det, man ikke selv kan bruge – der også ligger til grund for forsøgsprojektet om genanvendelse af plastcisterner.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109