23948sdkhjf

Trods lavt forureningsniveau: Plastproducent reagerede hurtigt

Den store, danske plastvirksomhed Wavin Danmark, der er leverandør af plastrørsystemer til afløbs-, vand- og VVS-sektoren i hele Europa, fik i 2017 konstateret forurening af PFAS-forbindelser på virksomhedens grund i Hammel.

Det skete efter en rutinemæssig kontrol, som Region Midtjylland foretager hundredvis af blandt regionens virksomheder hvert år. I dette tilfælde blev kontrollen foretaget, fordi Wavins grund ligger ovenpå et drikkevandsreservoir. Fundet af PFAS-stofferne var ca. 100 gange lavere end grænseværdierne.

Året efter - i 2018 - foretog regionen igen kontrol i to boringer, og denne gang viste sig også forurening, dog i mindre grad.

Det kom derfor ikke bag på Wavin, at virksomheden fremgår af region Midtjyllands liste over forurenede industrigrunde i Midtjylland. Dog er det helt store spørgsmål for Wavin: Hvor stammer forureningen fra?

- Vi har ikke ret mange bud på det. Vi og regionen har teorier, men der er ingen konkrete bud, der peger i én bestemt retning, siger Lars Baungaard, QA/E manager hos Wavin.

Trods manglende fakta vedrørende forureningens ophav, har medarbejderne hos Wavin ydet en betydelig indsats for at forsøge at afdække, hvor kilden til forurening kunne ligge. Men uden held.

- Et gæt på kilden er udsivning fra vores kloaksystem. Kommunen har også været på banen og spurgt os: Skal vi ikke få tjekket jeres kloakker. Så det fik vi gjort sidste år. Men her fandt vi heller ikke svaret, siger fabrikschef Søren Rose-Hansen. Der er heller intet i Wavins produktion, der indikerer, at man har haft med de giftige stoffer at gøre. Heller ikke rent historisk, siger han.

- Vi har talt meget om, om der har været brandslukning her på stedet, og vi har sågar forhørt os hos kolleger, som har været ansat i mange år, for at afdække, om de kan huske nogen former for brandøvelser eller brandslukning - men der har ikke været noget at komme efter, siger Søren Rose-Hansen.

Den seneste undersøgelse, Wavin har foretaget i denne forbindelse, er et tjek af virksomhedens brandmateriel. Det skete for et par uger siden.

- Vi ved jo, at der har været PFOS i brandskum i gamle dage, men det er forbudt nu. Men for en sikkerheds skyld har vi fået undersøgt indholdet af vores brandslukkere. Resultatet er, at der hverken er PFOS eller andre PFAS-forbindelser heri, siger Lars Baungaard.

Hvad foretager I jer så herfra?

- Hvis ikke vi støder på noget alarmerende, foretager vi os ikke yderligere. Det er den situation, vi er i nu. Der er ingen alarmklokker, der ringer, og hvis det sker, er vi de første til at agere, siger Søren Rose-Hansen og fortsætter:

- Vi har en grund, der er forurenet i niveau 2. Det betyder, at vil vi sælge grunden, har vi pligt til at kontakte kommunen forinden. Ellers er den helt klare melding fra Region Midtjylland, at vi - og de - ikke skal foretage os yderligere, siger Søren Rose-Hansen.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125