23948sdkhjf

Nordens EPS-eksperter fik inspiration i Odsherred

Den nordiske EPS-branche har fundet fælles inspiration til at genanvende EPS. Det skete ved et netværksmøde i Odsherred, hvor kommunens genbrugsplads viste, hvordan de sikrer indsamling af EPS til genanvendelse.

25 deltagere fra hele Norden var på plads og bagefter besøgte man maskinproducenten Shark Compactors for at se nærmere på den aktuelle løsning på genbrugspladsen.

En udfordring med EPS er dog, at materialet primært består af luft. Derfor er det optimalt, at det ikke transporteres over for lange afstande, når det skal genanvendes – alternativt at EPS’en komprimeres så stort set al luften presses ud af de let genkendelige EPS-kugler.

Det var bl.a. et sådan løsning, som de 25 deltagere på det nordiske EPS-træf skulle se nærmere på i Odsherred. Her var medlemmer fra EPS-foreningerne i Norge, Sverige, Finland og Danmark samlet for at lade sig inspirere af Sharks mobile containerløsning, der kan presse EPS’en til små blokke, som er lette at transportere. Det fortæller projektchef i EPS-branchen, Chresten Heide-Anderson.

- Vi er superglade for at de danske erfaringer med genanvendelse af EPS kan inspirere i resten af Norden. Det er lidt vildt, at der er kommet 25 gæster fra vores nordiske søsterorganisationer for at høre mere om de løsninger, som er blevet udviklet i Danmark, fortæller Chresten Heide-Anderson.

Kommunens kommunaldirektør Claus Steen Madsen fortalte om samarbejdet med Shark og der efter gik turen videre til inspirationsmøde, hvor deltagerne drøftede deres egne erfaringer for genanvendelsesløsninger.

Ud over besøget på genbrugspladsen var der også oplæg fra Råt & Godt i Aalborg, som fortalte om deres samarbejde med Aalborg Kommune om indsamling af EPS til genanvendelse. Virksomheden indsamler EPS over hele Aalborg Kommune fra virksomheder, byggepladser og genbrugspladser. 

- Det er utrolig spændende at lade sig inspirere af løsningerne fra Danmark, siger Jan-Erik Engebretsen, der er formand for såvel den norske EPS-forening, udover at være nordisk salgsdirektør for EPS-producenten Jackon.

-  Norge har vi et veletableret system som sikrer indsamling af EPS-fiskekasser. Det betyder, at mere end 70% af EPS-emballagen i Norge allerede bliver genanvendt. Men vi vil naturligvis gerne sikre endnu mere indsamling og genanvendelse – og her kan vi naturligvis lade os inspirere af de danske kommuner, siger Jan-Erik Engebretsen.

I Danmark indsamler 44 kommuner allerede EPS til genanvendelse. Senest er Birkerød, Fredensborg, Hørsholm og Allerød kommet til, da kommunerne åbnede for indsamling af EPS i tirsdags

Også træffets svenske og finske deltagere fandt dialogen interessant og spændende.

- I Sverige er man ved at bygge et nationalt plastsorteringsanlæg, som skal indsamle al husholdningsplast og sikre, at det bliver genanvendt. Når det er færdigt i 2023, så vil EPS fra de svenske husholdninger blive udsorteret og geanvendt, fortalte Henrik Oxfall fra den svenske EPS-forening.

- I Finland er der ikke så stor produktion af EPS-emballage, derfor har vi historisk mest haft fokus på EPS i byggeriet, fortalte Tuuli Kunnas fra den finske EPS-forening, men vi skal naturligvis også sikre, at EPS-byggeaffald bliver indsamlet og genanvendt. Her er den løsning som Shark viste os naturligvis interessant, da den er mobil og kan håndtere byggeaffald.

EPS er nemt at genanvende, men den største udfordring er at plastmaterialet primært består af luft. Det gør, at det fylder ekstremt meget ved transport. Men ved at granulere eller komprimere materialert inden det ryger videre til genanvendelse, kan man spare en del logistik

Et ton EPS kan sælges for flere tusinde kroner.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08