Plastgenanvender vil levere fødevarekontaktgodkendt materiale
Dagens ord er fødevarekontaktgodkendt materiale i genanvendt plast.
Det er samtidig også det nyeste segment i genanvendelsesvirksomheden Aage Vestergaard Larsens portefølje, og de første potentielle kunder er allerede med ombord. Det vender vi tilbage til.
For i første omgang, skal der en masse ting på plads, når man vil i gang med plastmaterialer til fødevaresegmentet.
- Det er en større investering. Det kræver nye menneskelige kompetencer, nyt produktionsudstyr, og der er særlig skærpede krav til rentrumsproduktion og separate faciliteter, så det kommer til at kræve vores fulde fokus at gå ind i det her segment, siger forretningsdirektør Franz Cuculiza.
Virksomheden har derfor netop – sammen med førende aktører i værdikæden- startet et flerårigt projekt op, hvortil de fået 2 millioner kr. i støtte fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Landbrugsstyrelsen. Aage Vestergaard Larsen A/S regner selv med at skulle investere 8-10 mio. kr. i projektet.
- Vi skal blandt andet opføre en ny produktion på en grund, der støder op til vores nuværende grund. Den bliver helt adskilt fra vores nuværende produktion, siger han.
PE og PE
At få husstandssorteret plastaffald i PE og PP oparbejdet i en høj kvalitet, så det kan sendes tilbage som nye fødevareemballageprodukter til de private borgere har tidligere ikke været muligt, fordi den rette forsortering og genanvendelsesprocedure ikke har været til stede.
Men nu er teknologien på plads, og dermed er projektet skudt i gang med det formål at kunne lave genanvendt plast i så høj en kvalitet, at det kan godkendes til produktion af fødevareemballage i plast.
- Vi vil bevise, at det kan lade sig gøre med PP og PE. Andre har arbejdet med PET i lukkede loops, men fordi der er en så stor mængde PE og PP i omløb, kan det virkelig rykke noget at sætte ind her, siger kreativ direktør Gitte Buk Larsen.
Projektet vil forløbe i tre faser, hvor der i første omgang laves fødevarekontaktgodkendt materiale på rent industrielt plastspild. Senere vil Aage Vestergaard Larsen forsøge sig med rent post-consumer plastaffald fra flere kendte kilder, og sidst men ikke mindst fokuseres på husstandssorteret plastaffald.
”Alt har peget herhen”
Virksomheden har i det senere år taget netop post-consumer segmentet og det husstandssorterede plastaffald ind i virksomheden sourcing.
Og ifølge Franz Cuculiza og Gitte Buk Larsen er projektet med det fødevaregodkendte materiale det, der samler trådene fra de seneste års aktiviteter.
- Det er som om, at alle vores projekter peger herhen. Alt vores fokus på dokumentation, sporbarhed, vores ansættelser af kemi- og materialeingeniører inden for de seneste år. Det hele går op i en højere enhed nu, siger Gitte Buk Larsen.
Så virksomheden føler sig godt klædt på, selvom fødevarekontaktmaterialer kræver ekstra dokumentation, papirarbejde og proces i produktionen, før de må forlade fabrikken.
Værdikæden på plads fra start
Og så er vi tilbage ved de første kunder. Det er nemlig ikke hr. hvem-som-helst, der er gået med på det nordjyske fødevareeventyr.
Det er nemlig den norske koncern Orkla, der med det danske forretningsben Orkla Denmark og Riemann A/S er stemplet ind i projektet. Sammen med LAKRIDS BY BÜLOW er de interesseret i at aftage granulat, der kan godkendes til fødevareemballager. Desuden er plastproducenterne J. Krebs & Co. A/S og Hornbæk Plast A/S også gået med i projektet for at bidrage med deres kompetencer
- At have hele værdikæden med i et projekt ser vi som den helt optimale måde at produkt- og forretningsudvikle udvikle på, da vi i projektets levetid får produktudviklet samtidig med, at vi får forventninger og behov afstemt. Den kombination giver gode muligheder for at komme hurtigt i markedet med vores nye produkter, siger Franz Cuculiza
Projektet er sat i gang nu og går under navnet Projekt CAPlaF, der står for Cirkulær Anvendelse af Plast til Fødevarer. Projektet kører frem til udgangen af 2023.