BEWIs EPS bliver genbrugt i nyt byggeri i Aarhus
"Det er genbrug i tredje potens, når vi rejser en bygning til genbrug ♻ af genbrug ♻♻ på den nye genbrugsstation ♻♻♻ i Lisbjerg."
Sådan skriver AffaldVarme Aarhus om det nye byggeri i Lisbjerg, der i den grad står i genbrugens tegn - også på plastområdet. For det er nemlig BEWI Denmark, der har leveret 100 procent recirkuleret EPS-isolering til byggeriet. Isolering, der ikke er genanvendt men genbrugt, idet det kommer direkte fra en genbrugsstation.
BEWI er glade for samarbejdet:
- Hos BEWI Denmark er vi stolte af, at have en lille andel i byggeriet af AffaldVarme Aarhus' nye og moderne genbrugsstation i Lisbjerg. I Lisbjerg er AffaldVarme Aarhus i gang med byggeriet af en ny og større genbrugsstation, som bliver nemmere at komme til for private og erhverv. Den nye genbrugsstation bliver bygget af genbrugsmaterialer og forventes at stå færdig i slutningen af 2021, skriver BEWI på LinkedIn.
Det bæredygtige byggeri mindsker klimaaftrykket og understøtter Aarhus' kommunens mål om at være CO2-neutral i 2030.
P. Olesen A/S har leveret træet fra en nedrivning i Odder-området og Lindgaard Nielsen Tømrer- og Byggefirma fører rundsav og skruemaskine.
Første spadestik til den nye genbrugsstation i Lisbjerg blev taget i begyndelsen af 2021. Anlægsentreprenøren Dan Jord A/S har vundet udbuddet og byggeriet skal stå færdig i slutningen af 2021.
Rundt om selve genbrugsstationen anlægges en natursti med forskellige aktivieter og seværdigheder undervejs, herunder en model af genbrugsstationen, som man må lege med og på. Modellen er støbt af genbrugsbeton, hvor indholdet af sten - ca. 60% af den færdige beton - er erstattet med knust affaldsbeton.
Aarhus Cementvarefabrik A/S støber modellen.
Der er støbt en 400 meter lang, rund ydermur af 7.000 ton beton. 60 procent af betonen består af sten i størrelsen 2-15 mm. Disse sten erstattes med knust beton fra de aarhusianske genbrugsstationer – uden at gå på kompromis med styrkeklasse C35/45.
IBF A/S og Rasmus Jakobsen A/S har stået for arbejdet på cementfabrik og betonpumpe.
Årsagen til det nye byggeri er pladsmangel. Den nuværende genbrugsstation i Lisbjerg er simpelthen blevet for lille. I 2018 havde genbrugsstationen i Lisbjerg 73.000 besøg. I 2030 forventes det tal at stige til 284.000.