23948sdkhjf

Ny direktør: Så skal vi ha’ styr på dampspærren

Mens DUKO har fået rigtig godt styr på undertagene, så skal der med den nye direktørs egne ord nu sættes turbo på at få skabt en klassifikationsordning for damspærresystemer.

Hvis man ser bort fra MgO-sagen, så er det er to af de mest diskuterede problemstillinger i byggeriet, som den nye direktør i DUKO (Dampspærre- og Undertagsklassifikationsordning) skal stå i spidsen for. Den nye direktør, civilingeniør og beskikket bygningssagkyndig Lars Pedersen fra Nordjysk Bygningssyn, tager over på direktørposten i DUKO den 1. juli og problemstillingerne er naturligvis dels undertags-materialer og damspærre-materialer med tilhørende klassifikations- og dokumentationsordninger.

Mens DUKO har fået rigtig godt styr på undertagene, så skal der med den nye direktørs egne ord nu sættes turbo på at få skabt en klassifikationsordning for damspærresystemer.

Der er sket meget på området inden for det sidste års tid. Mester Tidendes specialsektion for tømrer og snedkermestre – PASKRAM – løftede for et års tid siden sløret for et par BUILD-rapporter, som for alvor har sat søgelyset på dampspærre-problematikken og ikke mindst behovet for en klassifikationsordning.

DUKO’s direktør (indtil 1. juli) Morten Hjorslev Hansen sagde dengang til PASKRAM, at han var meget glad for Build-forskningen:

- Jo mere viden om de enkelte komponenter i dampspærresystemer, desto bedre mulighed for at sikre funktionen af systemerne, når de bruges i byggeriet. Resultaterne skaber også et ønske om tydeligere klassifikation af systemerne, understregede han.

Tape og plastik

Og som nævnt, så bliver det den nye direktørs primære opgave at sætte ekstra skub i klassifikation af dampspærresystemer. Der er flere problematikker at tage fat på, herunder ikke mindst i forhold til tape-samling af dampspærren og de plastmaterialer – genbrugte eller nye plastmaterialer - der anvendes ved fremstilling af dampspærren.

Lars Pedersen glæder sig til at bruge sine mere end 20 års erfaring i byggebranchen til at videreføre og udbygge klassifikationsordningen.

- Jeg er overbevist om, at klassifikationen af dampspærresystemer bliver til lige så meget gavn for bygningsejere og entreprenører, som ordningen for undertager, siger Lars Pedersen.

Samtidig med direktørskiftet flytter DUKO’s sekretariat fra BYG-ERFA i København til Hjørring, hvor Nordjysk Bygningssyn har sin adresse. DUKO ejes fortsat af Byggeskadefonden og DI Dansk Byggeri.

Teknisk chef hos Byggeskadefonden, Jens Dons, understreger, at klassifikation af flere dampspærresystemer er vigtig.

- Det er dyrt og næsten umuligt at udskifte en utæt dampspærre. Det er systemet, der skal være tæt. Ikke kun selve dampspærren. Bygningsejere og entreprenører vil derfor have glæde af klassificerede dampspærresystemer, så de lettere kan vælge et velegnet system til bygningen, mener Jens Dons.

Der er i øjeblikket ingen DUKO-klassificerede dampspærresystemer. Det skal den nye direktør lave om på, samtidig med, at han skal videreføre klassifikationsordningen for materialer til undertage.

 Har fod på undertagene

Den afgående direktør Morten Hjorslev Hansen takker af efter 18 år i stolen. Han har været med helt fra starten i 2004, hvor store problemer med kvaliteten af undertage netop førte til etablering af DUKO.

- Vi er meget taknemmelige for, at Morten Hjorslev Hansen med sikker og kompetent hånd har gjort det lettere at vælge undertag. Ordningen har været og skal fortsat være en succes. Morten fortsætter med at dele ud af sin omfattende viden som ansat hos BYG-ERFA, siger driftsdirektør i Byggeskadefonden Morten Søegaard-Larsen, der også er formand for DUKO’s bestyrelse.

Det er således en vigtig ordning for byggebranchen, Lars Pedersen skal stå i spidsen for. DUKO har betydet, at branchen i dag ikke ser de samme problemer med undertage, som man så før 2004, hvor DUKO blev stiftet.

En undersøgelse fra BvB (Byggeskadefonden vedrørende Bygningsfornyelse) dokumenterede problemet: I perioden 1997 til 2002 var der fejl i undertaget i 71 pct. af de 674 renoverede tage, som BvB har været involveret i.

- Problemerne med dårlige og forkert udførte undertage er næsten væk. DUKO-ordningen for undertage sikrer, at man let kan vælge det bedst egnede undertag til formålet og at producenterne har pligt til udførligt at vejlede om monteringen, fremhæver teknisk chef Jens Dons, Byggeskadefonden.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063