23948sdkhjf

Nedtur: Danske virksomheder taber europæisk kamp om digitale investeringer 

Selvom de danske virksomheder har øget deres investeringer i digitalt udstyr over de seneste 15 år, så halter de voldsomt efter deres europæiske konkurrenter. DI vil have Danmark og de danske virksomheder tilbage i førertrøjen

De danske virksomheder har siden 2005 øget deres samlede digitale investeringer med 25 milliarder kroner. Det er mange penge, men det er bare slet ikke nok til at følge med væksten i digitale investeringer i mange andre lande.

Det fremgår af en ny analyse fra Dansk Industri (DI) på baggrund af tal fra EU’s statistiske kontor Eurostat og Danmarks Statistik.

- Det er et kæmpe problem, at de danske virksomheder ikke investerer så meget i digitalisering, som deres konkurrenter i udlandet. Særligt i kølvandet på coronakrisen er investeringer i it og digital udvikling helt afgørende, hvis danske virksomheder skal vinde i den internationale konkurrence om vækst og arbejdspladser, siger DI’s chef for digitalisering Rikke Zeberg. 

Danmark halter bagefter på digitale investeringer

Af DI’s analyse fremgår det, at de samlede investeringer i digitalt udstyr herhjemme, som blandt andet dækker over køb af it og kommunikationsteknologi og software, er steget fra cirka 43 milliarder kroner i 2005 til knap 68 milliarder kroner i 2018, som er det senest tilgængelige år. Det svarer til en vækstrate på 3,6 procent og placerer Danmark på en 10. plads blandt EU15-landene – et stykke under EU-gennemsnittet.

I top på listen over digitale investeringer finder du Irland, Luxembourg og Spanien med vækstrater på mellem 5 og 10 procent.

I Dansk Industri ser man med bekymring på udviklingen.

- Det haster vildt med at få gang i virksomhedernes digitale investeringer. Vi skal være helt i front i Europa. Det er vi ikke mere – og det er dybt problematisk, siger Rikke Zeeberg fra DI.

DI har derfor også igangsat et CEO Commitment, hvor topchefer fra en række af Danmarks førende virksomheder vil komme med konkrete forslag til regeringen til, hvordan Danmark igen kan erobre den digitale førertrøje. Blandt deltagerne er topchefer fra Netcompany, Danfoss, IBM, Cowi, Foss, Københavns Lufthavne, Siemens, Coloplast, Stark og Danske Fragtmænd.

Ligeledes har DI præsenteret et digitaliseringsudspil, der skal bidrage til at sætte turbo på den digitale udvikling i virksomhederne og samfundet.  

- Vi har hårdt brug for ny teknologi i kampen for mere konkurrencedygtige virksomheder, et bedre sundhedsvæsen og i det hele taget for at gøre Danmark til et endnu bedre land for os alle sammen, siger Rikke Zeeberg.

Investeringer i IT kan give milliardgevinst

Flere investeringer i IT kan også bidrage til at løfte produktiviteten i danske virksomheder betragteligt, viser en anden ny analyse fra DI.

Analysen viser, at virksomhederne i industrien og i de mest konkurrenceudsatte serviceerhverv forventede at øge deres samlede investeringer i it med cirka 1,2 milliarder kroner i 2020 (svarende til et investeringsløft på godt 6 procent). Investeringsløftet skønnes at kunne løfte produktivitetsvæksten – og dermed værditilvæksten – med godt 1,4 milliarder kroner i 2021.

Det svarer til et afkast af investeringen på cirka 15 procent efter det første år. Det er især virksomhederne i industrien, der skønnes at opnå så store produktivitetsgevinster, at investeringerne tjener sig hjem allerede inden for det første år. Men også for mange virksomheder i de mest konkurrenceudsatte serviceerhverv er der et betydeligt vækstpotentiale i at øge it-investeringerne, selvom tilbagebetalingsperioden strækker sig over en lidt længere periode.

Artiklen er bragt i samarbejde med DI Business.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079