23948sdkhjf

Pumper og plast holder stormfloden væk

Stigende vandstande truer i Jyllinge Nordmark ved Roskilde Fjord. Og når risiko for stormflod nærmer sig, har gode råd i mange år været ekstremt dyre.

De seneste tre år har et større stormflodssikringsprojekt derfor været undervejs, herunder et pumpeanlæg installeret i et Wehopanelbygværk, hvis ydre rammer måler 11 x 7 x 5 meter, og som har til formål at kontrollere udledningen af overskudsvand.

Bygværket er bygget af polyethylen fra Uponor Infra.

Må ikke fejle

Pumpespecialisterne fra Sulzer er ved at lægge sidste hånd på anlægget, der skal sende overflodsvand fra Værebro Å tilbage i fjorden, når åen går over sine breder.

- Da vi gik i udbud med vores løsning, var det med den hensigt, at bygværket skulle udformes af PE-plast. Pumpebygværket fra Uponor har over 100 års levetid og kan på grund af materialet modstå den kemiske påvirkning fra det stærkt saltholdige vand, der passerer gennem systemet. Helt praktisk, er Wehopanelmaterialet særdeles velegnet til formålet. På grund af de store dimensioner, er det en fordel, at bygværket, kan præfabrikeres i kun fire dele på fabrik og derefter nemt og hurtigt svejses sammen nede i udgravningen. Det lette plastmateriale forenkler og forkorter processen. Derfor vidste vi allerede fra starten, at Uponor var de rette til at levere det nødvendige materiel, forklarer Kenneth Larsen, der er teknisk chef hos Sulzer. Han uddyber:

- Et anlæg af denne slags må ikke fejle. Det var derfor meget vigtigt for os, at Uponors løsninger og resultater er så veldokumenterede, som de er, så vi ved, at vi kan stole på, at alle komponenter lever op til vores krav. I kombination med vores state-of-the-art pumper leverer vi et samlet produkt med meget høj driftssikkerhed og mange års levetid.

Bliver kun værre

Projektingeniør Bent Rønfeldt er stolt over at Uponor Infra er en del af den nye kystsikring i Jyllinge Nordmark. Samtidig er virksomheden også meget bevidst om, at situationen omkring Roskilde Fjord langt fra er enestående i Danmark.

- Beboerne i Jyllinge Nordmark har gentagende gange været plaget af ekstremt vejr med oversvømmede kældre og skader for mange tusinde kroner til følge. Og Roskilde Fjord er ikke en gang blandt de største risikoområder i Danmark, siger Bent Rønfeldt.

Ingen udsigt til bedre vejr

Håber man at finde bedre fremtidsudsigter hos DMI, bliver man skuffet. I en rapport om fremtidige klimaforandringer i Danmark konkluderes det, at "klimaforandringerne forventes at tiltage frem mod 2100. Det vil medføre højere temperaturer, mere vinternedbør, flere og mere intense ekstreme vejrhændelser samt et stigende havniveau", og at "vi kan forvente, at de hidtil kraftigste nedbørshændelser blegner i forhold til fremtidens vandmængder."

Sulzers pumpeanlæg er færdiggjort i februar. Planen er at det samlede kystsikringsanlægget står færdigt i løbet af foråret.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063