AMU spejder længe efter plast-kursister
Corona-krisens første måneder kostede 95.000 job på det danske arbejdsmarked. Det svarer til, at tre års jobfremgang blev tabt på blot ét kvartal. Men én faggruppe er det gået hårdest ud over, nemlig de ufaglærte.
Fem procent af de ufaglærte lønmodtagere mistede jobbet under coronaens første måneder. Til sammenligning skete det "kun" for to procent af lønmodtagere med en mellemlang eller lang videregående uddannelse.
Men også i 2021 vil især ufaglærte stå for skud. Det viser en prognose fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).
"Der vil være ca. 40.000 færre ufaglærte job i 2021 end i 2019", lyder det i en rapport, der er udgivet 10. januar i år.
Fremskrivningen viser, at vi kan forvente ca. 25.000 tabte ufaglærte job i 2020 og yderligere 15.000 i 2021.
Det er blandt andre Emilie Dam, der er senioranalytiker ved AE, der står bag den nye rapport.
Kan man via rapporten udlede konklusioner baseret på de forskellige brancher i industrien, for eksempel plastbranchen?
- Vi har ikke opdelt prognosen yderligere, da vi anså det for at være for usikkert lige pt. Vi ser dog tegn på, at virksomheder under coronakrisen har sendt medarbejdere på efteruddannelse, men dog ikke specifikt i plastbranchen, siger Emilie Dam.
Ingen stor revolution
Landets største efteruddannelsested for plastbranchens aktører, AMU Syd i Ribe, uddanner både voksenlærlinge og efteruddanner faglærte i plastbranchen. Her mærker man ikke, at plastvirksomhederne har sendt mærkbart flere medarbejdere på kursus i 2020. Det siger direktør Heino Svenningsen.
- Vi har Ikke mærket den store revolution, nej. Men jeg tror på, at når landet åbnes igen, så kommer plastbranchen med en masse medarbejdere, der skal på efteruddannelse. Det er en naturlig konsekvens af, at plastbranchen har svært ved at skaffe lærlinge - et af de vigtigste redskaber er at bringe de ufaglærte medarbejdere i spil, siger han.
Mange virksomhedsejere ved dog slet ikke, at svenden, man har haft gående i mange år, med få "byggeklodser" kan uddannes til plastmager. Erfaring og viden kan bringes i spil med kompetencevurdering og efterfølgende tildeling af meritter.
- Jeg tror på, at den del af vores tilbud får rigtig megen opmærksomhed i de kommende år, siger Heino Svenningsen.
Har I mærket konsekvenser af covid-19?
- Ja, vi kunne ikke gennemføre det grundforløb på plastmageruddannelsen, der skulle være startet i januar. Der var kun fem tilmeldte. Til gengæld ser vi en relativt stor gruppe af mennesker med uddannelser indenfor andre fag, der grundet krisen ønsker at skifte spor. Tjenere og kokke, for eksempel. Nogle tager gaffeltruckkurser og lagerkurser hos os, og måske vil det også lykkes at gøre dem interesserede i en fremtid i industrien. Vi tror, det kan være en fordel for plastbranchen, siger Heino Svenningsen og fortsætter:
- De gældende restriktioner er naturligvis også en barriere. Vores elever må ikke møde op på skolen, og derfor er alle vores uddannelser ramt hele vejen rundt, med undtagelse af certifikatkurserne. Vi må for eksempel gerne undervise i plastsvejsning på certifikatkurserne, siger skolens direktør.