23948sdkhjf

Nyt studie fastslår: Bioplast er ikke sikrere end konventionel plast

Bioplast i produktform indeholder ikke færre skadelige kemikalier end konventionel plast fremstillet af olie. Det fastslår en forskergruppe i en nyligt offentliggjort artikel i det videnskabelige tidsskrift Environment International.

- Biobaseret og biologisk nedbrydelig plast er ikke mere sikker end anden plast, siger Lisa Zimmermann fra Göthe Universitet i Frankfurt, til nyhedsitet Norwegian SciTech News.

Lisa Zimmermann er hovedforfatter på artiklen, der baserer sine konklusioner på resultaterne fundet af en forskningsgruppe ved Institut für sozial-ökologische Forschung.

Konklusionerne fra forskerne:

• Størstedelen af bioplast og plantebaserede materialer indeholder giftige kemikalier.

• Cellulose- og stivelsesbaserede produkter inducerer den stærkeste in vitro-toksicitet.

• De fleste prøver indeholder > 1000 kemiske egenskaber; maksimalt er 20.000.

• Materialetypen forudsiger ikke toksicitet eller kemisk sammensætning.

• Biobaserede / biologisk nedbrydelige materialer og konventionel plast er tilsvarende giftige.

Kilde: Environment International, Volume 145, December 2020

Gruppen har undersøgt 43 forskellige plastprodukter, der relaterer sig til fødevarer, som eksempelvis engangsbestik, flasker og vinpropper, i det der beskrives som den hidtil største undersøgelse af kemikalier i bioplast og plast fremstillet af plantebaserede materialer.

I laboratoriet har forskerne fundet op til 20.000 forskellige skadelige stoffer. Mange af stofferne kan være direkte giftige for celler eller skabe hormonel ubalance hos mennesker.

Videnskab.dk har talt med den danske forsker Kristian Syberg, der er lektor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø ved Roskilde Universitet.

Han har gennemgået forskningsresultaterne, og han mener, at studiet viser, at de skadelige stoffer kommer fra tilsætningen i produktionen.

-Det er solidt arbejde af en god gruppe, der er udkommet i et godt tidsskrift. Forskningen viser, at man ikke bare løser alle mulige problemer ved at udskifte en polymer med en anden, siger Kristian Syberg til Videnskab.dk.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094