Terma ansætter 10 nye medarbejdere - hver måned
Afdelingsleder for materialeingeniørerne, Kenneth Rædkjær Hejlesen, har været ansat hos Terma siden 2007 og har dermed været med siden Terma for alvor blev en vigtig partner i F-35 Lightning II Joint Strike Fighter-programmet.
- Det har virkelig været spændende. Det er stadig spændende. Vores virksomhed er vokset fra 275 til 550 medarbejdere på få år, og vores udfordring er at følge med. Vi skal have plads nok, vi skal have maskiner nok, og vi skal have mandskab nok. Det sidste har været den største udfordring, forklarer han.
Terma Aerostructures i Grenaa vækster voldsomt og ansætter pt. 10 medarbejdere hver måned.
- Alt vores arbejde med oplægning af kompositter foregår manuelt, så vi kunne sagtens ansætte endnu flere medarbejdere. Men det er det antal, vi kan absorbere. Hos Terma går der et halvt år, før man er en integreret del af produktionsapparatet. Alene de første 14 dage sidder man kun på skolebænken. Vores dybt specialiserede medarbejdere skal både sikkerhedsgodkendes og være fuldt indkørt i den teoretiske viden om produktionen, før de kommer i gang med selve arbejdet. Det kræver tid, og det kræver store ressourcer, siger han.
Termas produktionsintensitet er nu på fuld styrke.
- For ti år siden kunne vi producere til et par håndfulde fly om året, nu kan vi producere til 150 fly om året, siger han.
Derudover har Terma indkøbt maskinel for adskillige hundrede millioner, og bygningsmæssigt har man for længst fyldt kapaciteten ud.
- Siden Trump kom til i 2016 har opgaven lydt: ’Det skal bare være billigere!’ Kravet om billigere produktion har presset os ret meget, samtidig med at vi har haft vanskeligt ved at finde kvalificeret arbejdskraft. Prisen falder, og ancienniteten falder samtidig. Men vi er fulgt med, vi kører på fuld styrke, og vi er mere end klar på at fortsætte arbejdet til 2029, som er horisonten på den nuværende produktion, men det vil forsætte i mange år derefter, siger Kenneth Rædkjær Hejlesen.