23948sdkhjf

Hårdtslående ordre til Gravlund Industrigummi

Det var en ordre af de lidt mere specielle, som Gravlund Industrigummi for nyligt kunne sende afsted.

Ballerup-virksomheden vandt nemlig en licitation på 1.500 politistave. Politiet har brugt den samme slags stave de seneste godt 100 år, og det afspejlede sig i ordreopdraget.

- Da vi fik kravsspecifikationen, var den fra 1930’erne, og den ville de ikke lave om på. Det er sådan en god gammeldags politistav med en læderstrop i, fortæller Mads Gravlund, direktør hos Gravlund Industrigummi.

Specialudviklet gummikompound
Selvom politistavens design og opbygning er fra 1930’erne, krævede det stadigvæk en del testforsøg og udvikling for at opnå de specifikke krav til vægt, vægtfordeling, nedbøjning og hårdhed.

- Hvis vi tager det hele med, har vi brugt godt fire uger på ordren. De fire uger, det har taget at producere det, der har også ligget noget udvikling i det. Man starter nemlig med at lave en udfaldsprøve, som politiet skal godkende, forklarer Mads Gravlund.

Staven har indstøbt metal for at sikre den rigtige slagkraft, så det skulle være fleksibelt uden samtidig at bøje for meget.

Samtidig havde Gravlund Industrigummi fået specialudviklet en gummikompound hos en engelsk gummileverandør, da kompounden skulle være meget hård og samtidig kunne imødekomme kravene til bøjning. 

Støbeprocessen
Herefter har produktionsprocessen dog været helt traditionel.

- Groft sagt er det næsten samme metode som med et vaffeljern, hvor man lægger gummi ned først, lægger metaldelen ned og gummi ovenpå igen. Så trykker man det meget hårdt sammen og varmer det op. Gummi vulkaniserer jo under tryk og varme. Dette er en typisk proces for kompressionsstøbning og den metode, man anvender ved indstøbt metal, siger Mads Gravlund.

I og med at kunden var politiet, har der været en del sikkerhed omkring produktionen.

- Fordi det er et slagvåben, så skulle vi sikkerhedsgodkendes af politiet, også medarbejderne. Og vi skulle også have en sikkerhedsgodkendt transport fra Ballerup til Glostrup. Og så har vi holdt regnskab hver aften til fyraften med antallet af stave, forklarer Mads Gravlund.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126