23948sdkhjf

Kodeord Data: Idé-Pro har energi-revolutioneret fabrikken

Skive-virksomheden har set fabrikken efter i sømmene og hentet en masse besparelser i en grønnere produktion

Det handler slet og ret om data.

Det er det korte version af den energi-rejse, som Idé-Pro har været på de senere år. Viden er magt, data giver viden, og dermed har virksomheden haft magten til at ændre på energiudledning til fordel for både den grønne dagsorden og pengepungen.

Det fortæller Torben Andersen, der ansvarlig for ledelsessystemer og deres effektivitet hos Ide-Pro.

- Da vi startede processen, fik vi en masse aha-oplevelser, og vi spurgte os selv: Har den proces virkelig brugt så meget energi? På den måde er data også nådesløst, fortæller Torben Andersen, der sammen med CEO Morten Nors har stået i spidsen for den grønne transformation på Idé-Pros fabrikker i Skive og Glyngøre.

Han understreger, at hele processen er sket med stor opbakning fra hele personalet, der har været fuldstændig afgørende for Idé-Pros omstilling.

Online monitorering

I praksis har Ide-Pros arbejde med energioptimering betydet en systematisk gennemgang af hovedforbrugere af energi. Hvor tit kører den, hvad udleder den, og hvordan kan det gøres smartere. Alt det data indsamles og bliver til kurver, som viser et klart lavere niveau af energiudledning end for bare et par år siden.

- Vi har fået en ny procedure for, at vi slukker maskiner, når de ikke er i brug, for at spare på tomgangsstrømmen. Den forandring kan vi aflæse som vandrette streger på kurven og rose den pågældende afdeling for at huske det, siger Torben Andersen.

Den nye måde at tænke på kommer selvfølgelig også til udtryk i ordreflowet, og hvilke opgaver der laves hvornår. Derfor er Idé-Pros proces også understøttet af et ny-installeret et MES-system, der prioriterer og tilrettelægger ordrer, så arbejdsgangen er hensigtsmæssig - også når det kommer til energi-forbrug.

- Det er klart, at vores omstilling har betydet noget for vores ordrer, og måden vi gør ting på. I vores metalafdeling kræver nogle maskiner meget opvarmning, så det er klart, at vi får de ordrer eksekvereret efter hinanden, når maskinen er varm og så slukker den, i stedet for at den skal stå og summe en hel dag, siger han.

Udskiftning af forskummer

Men energioptimeringen har også betydet nye, konkrete investeringer i nyt hardware. En såkaldt forskummer til EPS-produktion er blevet skiftet ud, fordi den gamle model blev vejet og fundet for energitung.

- Vi skiftede den ud og sparede med det samme 15 procent på forbruget af den gas, der bruges til at skabe den damp, der opskummer EPS’en. Den efterfølgende kurve vidste et tydeligt nedadgående knæk, siger Torben Andersen.

Desuden kunne virksomheden spare penge ved, at kvaliteten blev højnet i den nye forskummer.

Investeringen gjorde også, at den eksisterende kedel til damptryk i langt de fleste tilfælde slår til, fordi den nye forskummer kræver et mindre damptryk. Dermed kunne virksomheden også spare en investering i en større kedel.

Torben Andersen fortæller, at det dog ikke har været den gængse løsning at investere i nyt hardware. Ofte handler det alene om at forbedre bruge af det, man allerede har.

- Vi er meget optagede af tilbagebetalingstid for at få mest miljø for pengene. Nogle gange kan det ikke betale sig at anskaffe sig en ny maskine, fordi det tager for lang tid, før den bliver en god forretning. De beregninger kan vi lave ud fra data fra vores eksisterende maskiner sammenholdt med de nye, siger Torben Andersen.

Virksomheden har derfor i vid udstrækning benyttet sig meget af optimeringer af den enkelte maskine, blandt andet ved at isolere dem bedre, så varme fra maskinen ikke forsvinder ud i fabrikslokalet og trækker mere strøm end nødvendigt.

Idé-Pro råder over fabrikker i både Skive og Glyngøre, hvor sidstnævnte er købt til i 2019. Den er pt. ved at blive bygget op og indrettet efter ny energi-principper, og det giver visse fordele.

- Vi har mere eller mindre skrællet alt ud og startet forfra. Det giver den fordel, at man kan tænke energioptimeringen helt på plads fra starten i stedet for at forbedre på allerede eksisterende indretning og maskineri, som vi gør i Skive, siger Torben Andersen.

Starte fra skratch

Effekten af at starte fra scratch er da heller ikke til at tage fejl af:

- I Glyngøre har vi energioptimeret os til en reduktion i forbruget på 30 procent. I Skive taler vi 18, siger han.

Men hvor starter man sådan en omstilling? Hvilke maskiner sætter man ind på, og hvilke kan vente?

Her er vi tilbage til data, fortæller Torben Andersen. Data, der fortæller, hvor man skal sætte ind, og en leder, der vil energioptimeringen og ikke bare siger det, fordi det er moderne og lyder fornemt.

- Vores administrerende direktør Morten Nors har fra starten sagt, at han ikke gad gå ind i det, hvis ikke vi skulle gøre det ordentligt. Han har ikke gidet at lave en masse papirer blot for at holde nogle tilsyn på afstand. Og det har gjort, at vi har haft held med at få forandringerne bragt ned gennem organisationen, fordi der har været handling bag ordene. Og handling bag data, siger Torben Andersen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11