Danske virksomheder ser mere optimistisk på fremtiden
Coronakrisen bankede humøret helt i bund hos de danske virksomheder i april og maj.
Virksomhederne ser dog lidt lysere på fremtidsudsigterne, hvor den gradvise åbning af samfundet har løftet humøret en smule blandt virksomhederne.
Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistiks konjunkturbarometer, der tager temperaturen på stemningen i erhvervslivet.
Det viser blandt andet, at erhvervstilliden steg til 68,1 i juni fra 50,1 i maj.
Fremtidsforventningerne kravler opad for alle brancher, men tallene er stadig på et lavt niveau, noterer flere økonomer.
- Erhvervslivets forventninger afspejler, at den indenlandske del af økonomien er på vej tilbage i et solidt tempo, mens eksportindustrien stadig går en svær tid i møde med en verdensøkonomi i corona-depression, siger cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg, i en kommentar.
Cheføkonom i Danske Bank Las Olsen noterer sig, at tallene ikke er direkte gode, men påpeger, at både byggeri, industri og detailhandel nærmer sig de samme niveauer som i 2015.
- Vi regner med at se endnu bedre tal for erhvervslivet i den kommende tid, men det bliver svært at komme hele vejen op til niveauerne fra før coronakrisen. Der er stadig mange restriktioner, globale problemer, forsigtighed blandt forbrugere og virksomheder, siger han i en kommentar.
Konjunkturbarometeret udgøres af svar fra danske virksomheder på, om de ser positivt eller negativt på situationen lige nu og i fremtiden.
Her bliver de positive og negative svar målt imod hinanden og producerer et slags nettotal, som skal udtrykke den generelle stemning.
Alt efter branche bliver der spurgt til eksempelvis varer på lager, ordrer i bøgerne eller forventninger til produktion og omsætning.
Og ifølge Danmarks Statistik er det udsigten til fremtiden mere end den nuværende situation, der løfter humøret hos det danske erhvervsliv.
- Det er især indikatorer om forventninger til de kommende tre måneders udvikling, der trækker op, mens indikatorer for faktisk udvikling seneste tre måneder er mere nølende, skriver Danmarks Statistik.
/ritzau/
Forsidefoto/Colourbox.