Plastindustrien: Plastemballage-forslag fra EU giver ikke klare grønne gevinster
For at løse dele af de økonomiske udfordringer i kølvandet på Brexit og coronakrisen har Europa-Kommissionen foreslået, at EUs medlemslande fremover skal betale 0,80 euro pr. kilo ikke-genanvendt plastemballage.
Et smalt flertal i Folketingets Europaudvalg har netop givet Regeringen mandat til at støtte op om forslaget.
Baseret på 2016-data fra Eurostat vurderes det, at Danmark bliver pålagt at skulle betale et årligt beløb i omegnen af 107 millioner euro.
Men det huer ikke brancheorganisationen Plastindistrien.
Her er man bekymret for de grønne konsekvenser af forslaget, hvis Danmark vælger at betale regningen ved at pålægge plastemballage en direkte ekstra afgift.
- Der er mange klimamæssige fordele ved plastemballage, da den er let at transportere, forlænger fødevarens holdbarhed og forebygger madspild, som er en stor CO2-synder. Hvis plastemballage fremover bliver pålagt en ekstra afgift oveni gebyret til det kommende producentansvar, så vil det få mange aktører til at fravælge plasten til fordel for alternative materialer, som kan have en langt større negativ indvirkning på CO2-udledning og ressourceforbrug, siger Christina Busk, der er miljøpolitisk chef i Plastindustrien.
Hun fortsætter:
- Vi er helt enige om, at vi skal genanvende mere plastemballage i Danmark, og vores virksomheder knokler for at fremstille emballage, der kan genanvendes. Der er dog også brug for flere betydelige private og offentlige investeringer i infrastruktur til affaldshåndtering. Med det her EU-forslag risikerer vi, at der bliver flyttet midler væk fra de nødvendige investeringer til at dække et hul i EU’s økonomi, siger hun.
Hold fokus
Christina Busk undrer sig over, at folketinget ikke holder snuden i sporet på det producentansvar, der er ved at blive indført i Danmark.
- Det forekommer utidigt ikke at holde fokus på det kommende producentansvar på al emballage, som virkelig kan gøre en grøn forskel. I stedet bruger man energi på at opfinde en helt ny økonomisk anordning, som ikke nødvendigvis sætter mere gang i genanvendelsen, men bare skaber dobbeltregulering uden incitament og skader danske plastvirksomheder.