De første 500 ton affaldsplast er landet hos Quantafuel
500 ton affaldsplast er netop ankommet til Quantafuel i Skive, der via pyrolyse omdanner ikke-genanvendeligt plast til nye råvarer til brug i nye plastprodukter.
Der er tale om 500 ton plast af typen LDPE, der typisk er folier, plastposer og andet blød plast.
Affaldet kommer fra genvindingsvirksomheden Geminor, der har hentet affaldet i Langå og Aalborg.
- Den første plastlevering kommer fra to leverandører, som er Dansk Affaldsminimering i Randers og RenoNord i Aalborg. Plasten er kvalitetssikret restaffald, der ikke kan genanvendes mekanisk, men som er rent nok til kemisk genvinding, siger Kasper Thomsen, der er country manager for Geminor DK.
Dansk plast bliver vigtig
Produktionsanlægget i Skive, som er det første af flere planlagte anlæg i Europa, vil aftage omkring 20.000 ton plastaffald om året.
Planen er, at kapaciteten skal øges betragteligt over de kommende år i Danmark.
- Dansk plast er vigtig. Både for at vise at kemisk genvinding bidrager til at øge den samlede genanvendelsesgrad markant, men også til at reducere andelen af affaldsplast, der normalt ryger til forbrænding. Dertil er vi sandsynligvis også nødt til at supplere med yderligere plast fra Europa, hvor vi har kontakt med op mod 200 mulige leverandører, der kan sikre den rigtige kvalitet, siger Kasper Thomsen i Geminor.
Geminor oplever generelt en stigende efterspørgsel fra affaldsmarkedet om levering af plast til kemisk genvinding.
- Den voksende interesse hænger sandsynligvis sammen med de skærpede krav til materialegenvindingsgraden samt et øget fokus på cirkulær økonomi. Det er kun gennem kemisk genvinding, at du kan opnå en reel cirkulær økonomi, når du fremstiller ny plast, der kan genbruges som emballage til mad. Kemisk genvinding af plast er i en særdeles interessant fase, og vi vurderer, at det kan bidrage til at nå EU's Green Deal-ambitioner i det kommende årti”, siger Kasper Thomsen fra Geminor DK.
På det miljøteknologiske kort
Quantafuels Chief Strategy Officer, Thomas Steenbuch Tharaldsen, ser meget positivt på det stadigt stigende engagement, der breder sig i Danmark.
- Den kemiske genvinding af plastaffald sætter Danmark på det miljøteknologiske kort. Det vil med tiden øge materialegenvindingsgraden, hvilket er helt i tråd med EUs miljømæssige ambitioner og målsætninger, siger Thomas Steenbuch Tharaldsen fra Quantafuel.
Geminors aftale med Quantafuel om levering af affaldsplast blev indgået sidste år i marts.