23948sdkhjf

Dage, der vendte op og ned på hele (plast)verden

- Det har været ret fantastisk at opleve virksomhedernes store velvilje, siger Plastindustriens adm. direktør Thomas Drustrup om dagene kort efter Covid-19 brød ud i Danmark, og plastproducenterne gik forrest i værnemiddelproduktionen

Bedst som Covid-19 brød ud i Danmark, og de fleste danske virksomheder skulle tage stilling til at sende ansatte hjem eller måske fyre medarbejdere, måtte en række danske plastproducenter op i gear for at producere værnemidler til blandt andet dagligvarehandel og sundhedssektor.

Plastindustrien rakte hånden ud mod branchens eksperter med en opfordring om at råbe op, hvis man på den ene eller anden måde kunne hjælpe med at fremstille beskyttelse.

Flere end 30 aktører meldte positivt tilbage.

Opfordringen fra Plastindustrien er blevet udsendt efter en kontakt fra Lægemiddelstyrelsen. Den henvendelse lagde i kakkelovnen til et par hektiske dage, fortæller Plastindustriens adm. direktør Thomas Drustrup.

Var de dage ulig noget, du tidligere har prøvet?

- Ja, i den forstand, at vi som samfund pludselig stod i en situation, hvor der opstod et ekstraordinært behov for, at vi samarbejder på en ny måde for at skaffe tilstrækkelig adgang til værnemidler, så vi kan beskytte både det sundhedsfaglige personale, patienter og andre mennesker, der arbejder i erhverv, hvor der er tæt kundekontakt. Plast er hovedbestanddelen i stort set alle de værnemidler, der er efterspurgt, og derfor er Plastindustriens medlemmer nøgleaktører.

Hvor kom henvendelserne primært fra?

- Vi oplevede efterspørgsel fra mange kanter, blandt andre Lægemiddelstyrelsen, Danske Regioner, og KL. Udfordringerne er, at langt fra alle disse produkter er en normal del af den danske produktion. Så vi skulle ret hurtigt danne os et overblik over hvilke virksomheder, der havde mulighed for at udvide produktion, eksempelvis af beholdere, slanger og pumper til desinfektionsmidler, hvor produktion kunne omlægges, og hvor der var virksomheder, som havde mulighed for at bruge sine kanaler til at indkøbe i andre dele af verden.

Det var hektisk?

- Det var bestemt hektisk. Vi tog af flere gange direkte kontakt til alle vores medlemmer for at dele beskeden om, at Lægemiddelstyrelsen efterlyste hjælp. Derudover lagde vi også et opslag på LinkedIn, der nåede rekordlangt ud. Vi havde svar fra de første efter ganske få minutter. Der har virkelig været en super opbakning fra vores virksomheder, hvor rigtig mange har omlagt eller øget deres eksisterende produktion for at imødekomme efterspørgslen på værnemidler.

Producenterne må have haft en del spørgsmål til produktionen?

- Spørgsmålene har på den ene side gået på: "Hvad er der brug for?" - for virksomhederne kan producere stort set alt. Og på den anden side har der også været tekniske spørgsmål til krav og specifikationer af produkterne, siger Thomas Drustrup, der sammen med Plastindustriens øvrige sekretariat har brugt en hel del ressourcer på at hjælpe Lægemiddelstyrelsen og NOST (den nationale operative stab) samt en række andre aktører, med at tilvejebringe materialer og produkter til brug i sundhedsvæsenet.

- Det har været ret fantastisk at opleve virksomhedernes store velvilje, siger Drustrup.

- I korte træk har vi arbejdet med at kortlægge og videreformidle virksomheders kontaktoplysninger og kompetenceområder til NOST, hvor alle myndighederne, under ledelse af Rigspolitiet, forsøger at sikre forsyninger af kritiske remedier til sundhedsvæsenet.

- Vi er også involveret i at hjælpe NOST med fremskaffe teknisk viden om specifikke produkter og deres forsyningskæde samt hvilke erstatninger, der kan findes indenrigs. Sidst men ikke mindst hjælper vi ind i mellem de øvrige sundhedsaktører med direkte viden om producenter af materialer, produkter og delkomponenter og forsøger efter bedste evne at henvise til de af vores medlemmer, som vi finder relevante, siger Plastindustriens adm. direktør.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093