Vælg rigtigt hvis konkursen truer
Mange virksomhedsejere ser i disse dage rystet til, mens deres livsværk bliver truet på livet på grund af corona-krisen. Derfor er det ifølge Kristian Haagen Larsen, der er insolvensadvokat og partner hos TVC Advokatfirma, altafgørende, at virksomhederne selv tager et ansvar:
”Det værste, man kan gøre, er stikke hovedet i busken. For så kan man risikere, at kreditorerne erklærer virksomheden konkurs, når regningerne ikke bliver betalt. Er virksomheden i store likviditetsproblemer, så sørg for at lave aftaler med kreditorer i tide om henstand eller afdrag. Vi oplever, at mange kreditorer er meget forstående.”
Tag det aktive valg
Hvis virksomheden, der er et A/S eller ApS, ikke kan reddes, så kom godt gennem konkursen:
”Det kan enten være ved at forsøge at rekonstruere virksomheden inden for eller uden for skifterettens regi eller at etablere en frivillig akkordordning med sine kreditorer. Det kan give noget luft til at søge de efterhånden mange støtteordninger lanceret af regeringen,” fortæller Kristian Haagen Larsen og uddyber:
”Det kan også i nogle situationer være en fordel for ejerkredsen selv at indgive en konkursbegæring, sælge aktiverne forsvarligt videre og åbne en ny virksomhed, hvor medarbejderne i større eller mindre omfang kan følge med.”
Ledelsen har et ansvar
Hvis virksomhederne erklæres konkurs, skal ledelsen være opmærksom på, at der kan komme et retsligt efterspil fra kreditorerne eller konkursboet. Ledelsen af et ApS eller A/S kan komme til at hæfte personligt.
”Hvis det viser sig, at ledelsen bevidst og efter omstændighederne ubevidst har drevet virksomheden ud over det såkaldte håbløshedstidspunkt, hvor det ikke længere var forsvarligt at fortsætte virksomheden, så kan de personligt blive stillet til ansvar og komme til at hæfte for gælden, siger Kristian Haagen Larsen.
Ledelsen kan derudover risikere at blive idømt konkurskarantæne, hvilket groft sagt betyder, at man ikke i en periode, der som udgangspunkt gælder tre år, må deltage i ledelsen af en erhvervsvirksomhed.
Gældssanering en mulighed
For enkeltmandsvirksomheder eller personligt ejede virksomheder, hvor ejeren eller ejerne hæfter for gælden personligt, er der også hjælp at hente, hvis konkursen er sidste udvej.
”Ejere af enkeltmandsvirksomheder kan blive gældssaneret i samme ombæring som konkursen. Her reduceres den normale fem års-periode, hvor man afdrager til kreditorerne, som udgangspunkt til tre år,” forklarer Kristian Haagen Larsen.
TVC Advokatfirma anbefaler, at I kontakter os for at få professionel rådgivning, hvis I har eller forventer at få likviditetsproblemer, eller hvis I i øvrigt har juridiske spørgsmål. Kristian Haagen Larsen Partner, advokat (L).Tlf.: +45 8734 7569 Mobil: +45 2036 9224E-mail: kha@tvc.dk Ulrik Asbjørn, advokat (L). Tlf.: +45 87347572 Mobil: 20322091 E-mail: uas@tvc.dk |