23948sdkhjf

Affaldsforening bakker op om bedre design af emballage

Virksomheder skal affaldssortere bedre og kunne bruge den kommunale affaldsordning, anbefaler Klimarådet.

Det er rigtigt set, mener Dansk Affaldsforening, der også bakker op om Klimarådets anbefalinger for CO2-fangst og bedre design af plastik.

Klimarådet har helt ret, når det anbefaler at bl.a. små virksomheder som restauranter, butikker og kontorfællesskaber skal skrue op for affaldssorteringen – og derfor kunne bruge den kommunale affaldsindsamling på lige fod med husholdningerne.

Det mener Dansk Affaldsforening, efter at Klimarådet har offentliggjort sine anbefalinger til, hvordan Danmark når målet om at reducere CO2-udledningen med 70 pct. i 2030.

- Vi er glade for, at Klimarådet anbefaler, at virksomheder skal have mulighed for at kunne bruge kommunernes affaldsordninger. Vi skal gøre det nemt for særligt små og mellemstore virksomheder at sortere mere affald. Og det her er den rigtige vej at gå, siger Mikkel Brandrup, direktør i Dansk Affaldsforening, der er interesseorganisation for kommuner og kommunale affaldsselskaber.

Otte procent sorterer plastik
Kun 8 procent af virksomhederne sorterer plastik, skriver Klimarådet i rapporten. Resten smider plastik i restaffaldet til energiudnyttelse. Det er en kilde til fossil CO2-udledning, da plastik er lavet af olie. Og derfor skal der skrues op for sorteringen, mener Klimarådet – særligt i servicesektoren:

Affald fra handels- og serviceerhverv minder i høj grad om husholdningernes og er meget forskelligartet, og der er derfor gode argumenter for, at dette kan håndteres af kommunen sammen med husholdningsaffaldet, når de kommunale skraldebiler alligevel kører forbi, skriver Klimarådet i sin rapport.

Netop fordi plastik består af fossil olie, får det særskilt opmærksomhed i Klimarådet, som anbefaler, at plastik skal designes og produceres, så det kan genanvendes langt bedre end i dag.

- Vi er helt enige i Klimarådets anbefaling om, at lovgivningen skal sikre bedre design af plastikemballage, der reelt kan genanvendes. Sådan er virkeligheden nemlig langt fra i dag. Dårlig plastikemballage er et kæmpe miljø- og klimaproblem, siger Mikkel Brandrup.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094