23948sdkhjf

I Ranum knokler de med genanvendelsen

SallingPlast vil gerne med på bølgen af genanvendelse og lukke loopet i værdikæden. Men indtil videre må de iklæde sig tålmodighed

Lysten og viljen er der. Nu mangler teknologien bare at gøre det muligt for SallingPlast at bearbejde fittings og muffer til fjernvarmerør bestående af en større eller mindre andel genanvendt plast.

Sådan lyder det fra direktør Geert Skovsgaard.

- Vi vil gerne med på den bølge, fordi vi anser plast som en meget værdifuld ressource selv efter produktets første levetid. Men vi ved, at materialet ændrer sig på molekyleniveau, når det går igennem genanvendelsesprocessen, og derfor mangler vi viden om egenskaberne, før vi kan bruge det i produktionen, fortæller han.

Populært sagt producerer SallingPlast alle de monteringsdele, som der skal til for at samle præisolerede fjernvarmerør. Blandt andet er der tale om de muffer og fittings i alskens former, der samler og forener rør, der eksempelvis udgør de kilometer lange fjernvarmesystemer, der løber under jorden.

I produktionen af en muffe, opvarmes røret, og ved rette temperatur presses røret ned over en dorn, der udvider røret til den ønskede størrelse.

Derefter er muffen klar til montering.

- Ude på samlingsstedet varmes plasten op igen, til den trækker den sig sammen om fjernvarmerøret. Plasten har hukommelse og vil altid gå efter at komme tilbage til oprindelig størrelse, siger salgschef Kim Stubbergaard Reese, der viser rundt i produktionen.

"Vi ved ikke nok"
Og det er netop hér udfordringen opstår med at bearbejde rør med en andel genanvendt plast.

- Vi ved simpelthen ikke, hvordan plasten arter sig, når der kommer en andel genanvendt materiale ind. Vi kan på nuværende tidspunkt kun arbejde med nyt materiale, fordi vi ved præcist, hvordan plastmaterialet opfører sig ved visse temperaturer. Den viden mangler vi, når vi taler om genanvendt plast, siger han og fortsætter:

- Vi ved ikke nok til, at vi kan arbejde med det, hvor meget vi end gerne ville med på den bølge. Men vi arbejder løbende på at få tilegnet os den viden, så mon det ikke lykkes at få fremavlet et materiale, der bibeholder de egenskaber som "rent" rør har, siger Kim Stubbergaard Reese.

Plast skal ikke gå til spilde, og virksomheden er meget opmærksomme på at sende rester og afskær fra produktionen til genanvendelse, så det ikke ender i naturen - et initiativ i SallingPlast siden 1990’erne.

Og her er det en fordel, at bestyrelsesformanden hedder Franz Cuculiza og er direktør i plastgenanvendelsesvirksomheden Aage Vestergaard Larsen i Mariager.

- I den ideelle verden aftog vi produkter, der var lavet af materiale fra Franz’ virksomhed og sendte rester tilbage til genanvendelse. Så var hele loopet lukket. Men der er vi desværre ikke helt endnu, siger Geert Skovsgaard.

Grøn bevidsthed
Salling Plast har også meldt sig ind i Operation Clean Sweap, der sætter spot på at stoppe plastvirksomheders udledning af plastpellets til miljøet. Og i følge Kim Stubbersgaard Reese giver engagementet i projektet god mening, fordi virksomheden arbejder med materialer, der har stort potentiale i genanvendelsen.

- SallingPlast bearbejder rigtig mange ton HDPE hvert år, og i den forbindelse vil der være en mindre mængde spild i form af spåner, PE-svejsetråd eller mindre stykker rør eller plade. De stumper, der er til overs, er 100 procent ren polyethylen, som kan regranuleres og genanvendes. Derfor sender vi vores PE-affald til recirkulering, så det kan indgå i andre produkter. Det er blandt andet produkter som benzindunke, plastsække og havemøbler lavet af genbrugsplast, hvori vores affaldsmaterialer kan indgå, siger Kim Stubbersgaard Reese.

Når en virksomhed tilmelder sig Operation Clean Sweep, så forpligter den sig til at indrette virksomheden på en sådan måde, at spild af plastmateriale undgås. Derudover er man pålagt at uddanne personalet til altid at forebygge, opsamle, rengøre og bortskaffe spildt plast. Og man har et særligt ansvar som plastvirksomhed, fortæller Geert Skovsgaard.

- Ligesom der ikke er nogen, der har interesse i at finde plastmaterialer i naturen, skal vi også sørge for, at vi sætter et så lille aftryk på miljøet som overhovedet muligt. Derfor synes vi, at det er vigtigt, at vi som forbruger af plast skal gå forrest i kampen om at tage vare på vores restmaterialer og minimere forbruget af energi til vores produktionsapparat, udtaler direktør Geert Skovsgaard.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079