23948sdkhjf

PVC-rådet om finanslov: Afgifter er et håbløst styringsmiddel

PVC-rådet er mildest talt ikke begejstrede for de genindførte afgifter på PVC og ftalater, som regeringen og støttepartier har vedtaget i finansloven for 2020.

Det var med et dybt suk vi i PVC Informationsrådet konstaterede, at regeringen og dens støttepartier i Finanslov 2020 har i sinde at genindføre afgifterne på PVC og ftalater, siger rådets formand Ole Grøndahl Hansen.

Afgifterne har været væk i knap et år, men nu er de tilbage. Til stor utilfredshed for PVC-Informationsrådet.

- Da afgifterne blev ophævet 1. januar 2019 skete det på baggrund af en grundig analyse af, hvilke konsekvenser en afgiftsophævelse ville have – både hvad angik miljø, sundhed og økonomi. For miljø og sundhed var det helt afgørende, at forbruget af ftalater er reguleret stramt via EU. Det var derfor et udtryk for dobbeltregulering, hvis Danmark fastholdt PVC-afgifterne, siger han.

Ingen adfærdsregulerende effekt
Ole Grøndahl Hansen mener, at afgifterne ikke har den tilsigtede effekt om at reducere forbruger af PVC, og derfor tjener afgifterne kun det formål at gøre det sværere at være producent.

- Som Skatteministeriets rapport viste, havde afgifterne ingen effekt, ud over at skabe unødigt bureaukrati og bøvl for virksomhederne. Fx har PVC-gulve nogle unikke egenskaber, såsom slidstærkhed, der betyder, at de er de eneste, der kan bruges til vådrum på hospitaler, eller i bygninger, hvor mange mennesker færdes. Afgifterne betød derfor ikke, at der blev solgt færre PVC-gulve. Afgifterne blev simpelthen bare lagt ovenpå produktets pris, og da mange af kunderne er offentlige, har staten selv betalt en stor del af afgifterne, siger han.

Mærkelig timing
Ole Grøndahl Hansen undrer sig også over timingen for de genindførte afgifter.

I 2017 blev der bevilget 4 millioner kroner til en PVC-indsats, som kører indtil 2021. PVC Informationsrådet bakker op om denne indsats og bidrager aktivt med konstruktive løsninger. Det er hensigten, at Folketinget skal mødes hvert år for at drøfte tiltag i forhold til de løbende resultater. Denne proces har man helt valgt at se bort fra, hvilket må siges at være uforståeligt, siger han.

Hvis afgifter, hvad er så?
I stedet for afgifter mener Ole Grøndahl Hansen, at virksomhederne skal gå mere op i genanvendelse af PVC-produkter.

I denne forbindelse er producenter og forhandlere af bløde PVC-produkter i Danmark gået sammen for at undersøge mulighederne for at genanvende denne fraktion.

PVC Informationsrådet har ansøgt om midler hos den europæiske PVC-industris miljøprogram VinylPlus til en analyse af, hvordan en indsamlings- og genanvendelsesordning for blød PVC kan igangsættes i Danmark. Arbejdet forventes at blive igangsat primo 2020.

De bløde PVC-produkter vi påtænker at indsamle og genanvende er store genkendelige fraktioner som gulve, tagbelægninger, slanger mv. Hvad vi derimod ikke har i sinde at indsamle er den meget store mængde bløde PVC-produkter, som importeres fra Fjernøsten og ofte indeholder skadelige stoffer. Det er sandsynligvis disse produkter man først og fremmest ønsker at ramme med afgifterne. Men heller ikke her er afgifter det rette styringsmiddel. Som del af PVC-indsatsen vil PVC Informationsrådet, VinylPlus og den danske miljøstyrelse sammen undersøge mulighederne for, hvordan de høje europæiske miljøstandarder hvad angår PVC, kan spredes til resten af verden. På sigt vil et sådant samarbejde forhåbentlig være med til at løse problemet med import af bløde PVC-produkter, der indeholder uønskede stoffer, siger Ole Grøndahl Hansen.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094