Trebo tryller blandet plastaffald om til nye råvarer
Hvis man tager et spadestik af en jord fuld af udfordringer og finder en konstruktiv, brugbar og effektiv løsning gemt nede i mulden - så kan det ske, at man samtidig rammer en guldåre.
Noget kunne tyde på, at to nyligt ingeniør-uddannede DTU’ere har opnået netop det.
Thomas Trebbien og Andreas Leth Bockhoff, stiftere af virksomheden Trebo, har udviklet en maskine, der kan sortere industriel plast. En teknik, der kan sortere selv komplekse plastfraktioner udfra densitetsforskel mellem plasttyperne.
- Alle plastproducerende virksomheder kan gå efter en zero waste-løsning. Genanvendelsen kan integreres i virksomheden uden det er nødvendigt at sende affaldet til forbrænding, siger 31-årige Thomas Trebbien, da Magasinet Plast møder de to ingeniører på DTU i Lyngby, hvor makkerparret stadig holder til. Trebo er dermed blevet hængende på den hjemmebane, hvor kampen begyndte for fem år siden.
Plast - en tilfældighed
Det var egentlig en tilfældighed, at de to ingeniører med speciale i maskinteknik kastede sig over plast-branchen.
- Plast er næsten et perfekt produkt, fordi det kan genanvendes igen og igen, og det kan blive en vigtig del af den cirkulære økonomi. Hvis mindre plast bliver single-use, forlænger vi levetiden og behøver ikke at producere lige så meget, fordi der er mere i omløb, forklarer Thomas Trebbien.
Det udslagsgivende blev mødet med en stor farmaceutisk, dansk virksomhed, der som så mange andre plastproducerende virksomheder stod med en udfordring.
- Virksomheden bruger forskellige typer plast i produktionen, men de kan ikke selv håndtere at sortere restaffaldet, når emnerne er støbt. Vi fik støtte til at udvikle en maskine, der kan sortere affaldet, fortæller 28-årige Andreas Leth Bockhoff.
Den ene tekniske tanke ledte til den næste, research efter nye teknikker til plastsortering blev hverdag og pludselig stod Trebbien og Bockhoff med tre millioner kroner i fondsstøtte og en virksomhed, der nu har to år på bagen.
Udgangspunktet blev Trebos egne erfaringer og læring fra DTU, og Thomas Trebbiens håndværksmæssige baggrund som klejnsmed blev udnyttet til udvikling og konstruktion af prototyper.
Man skal kravle før man kan gå
Jagten er gået ind på nye investorer og ikke mindst på en plastproducerende virksomhed, der ønsker at omdanne sit produktionsspild til en ressource.
Og timingen er helt rigtigt, mener Trebo. Samfundets ønske om at undgå plast i naturen og industriens opmærksomhed på cirkulær økonomi og zero waste er afgørende for projektets succes.
- Opmærksomheden er stor, og virksomhederne er meget lydhøre. Vi har dialog med Labotek, AVL, Plastix, Plastcom, Bogense Plast og MP Plast, siger Andreas Leth Bockhoff.
Hvor vigtig tror I timing er for jeres produkt?
- Timing betyder alt. Det er lige nu, virksomhederne har behov for bæredygtige løsninger. Vi vidste fra starten ikke, om det udelukkende var medicinalvirksomheden, der havde behov for en løsning, men det ved vi nu: Der er stort behov for den rigtige teknik og nytænkning, siger Thomas Trebbien.
Har I selv overvejet, hvorvidt jeres rolle er som maskinbyggere eller som genanvendelsesvirksomhed?
- Ja, det er en overvejelse, vi har haft. Og vi har også skiftet retning nogle gange. Men vi er maskinbyggere. Det er der, vores spidskompetence ligger, slår Thomas Trebbien fast.