23948sdkhjf

Strandet-stifter: Man bliver ikke rig af at samle andres affald op

I slutningen af oktober modtog det nordvestjyske startup-firma Strandet Landdistriktprisen 2019 for deres arbejde med at indsamle plastaffald langs den jyske vestkyst og forsøge at give materialet nyt liv i andre produkter.

Prisen er desuden tildelt Strandet, fordi de forstår at engagere lokalmiljøet i form af fx skoleklasser i arbejdet med deres plastindsamling, lød begrundelsen fra erhvervsminister Simon Kollerup, der stod for at overrække prisen.

Og prisen glæder virksomhedens stifter Julie Müller.

- På et personligt plan er det bare dejligt at få den anerkendelse, for det arbejde man laver. Når man starter op som iværksætter med sådan et projekt, som måske er lidt et sats på nogle punkter, så er det vildt fedt at få anerkendelse og vide, at andre synes, vi gør det godt, siger stifter af Strandet Julie Müller, da Plastforum fanger hende dagen efter prisoverrækkelsen.

Hun tilføjer, at det også ud fra et miljøperspektiv luner at tage sådan en pris med hjem til Thy.

- Det har været dejligt, at prisen har sat fokus på de fordele og ulemper der er ved plasten som materiale og hele problemstillingen omkring plast i havet. Vi er glade for, at vi kan være med til at sætte fokus på den debat, siger Julie Müller.

Fra tanke til handling
Landdistriktprisen er sat i verden for at hylde dem, der er med til at udvikle de danske landdistrikter. Men det med at arbejde og være startup i en dansk provins, fylder ikke så meget i det daglige for Julie Müller.

- I det daglige tænker jeg ikke så meget over, at vi hører til i det, de kalder et landdistrikt. Men efter prisarrangementet tænkte jeg over, at det måske er rigtigt, at det kræver mere at være virksomhed uden for hovedstaden. Jeg oplever, at der er meget snak og mange ord i København. Hos os er der måske lidt kortere fra tanke til handling, siger hun.

Og det kan der være noget om. Julie Müller stiftede Strandet i marts 2018, og allerede året efter valgte Thisted Kommune at bakke op om projektet. Nu har Julie Müller også fået resten af landets bevågenhed med Landdistriktprisen.

Med prisen følger en check på 15.000 kroner, der også nok skal få ben at gå på.

- Man bliver ikke rig af at indsamle andre mennesker affald op, så de falder på et godt sted og skal bruges i det videre arbejde, siger hun.

Lige nu er hun og de to andre i Strandet ved at indsamle data om, hvor meget ”usynlig” mikroplast, der findes i sandet langs vestkysten. Det data skal fremadrettet bruges i et projekt sammen med projektet Ocean Plastic Forum.

Fakta om Strandet
Ud over Julie Müller består Strandet af Jens Wilhelm Sørensen og Dan Kristian Kristensen.

Strandet har på deres laboratorium i Thy blandt andet arbejdet med at granulere indsamlet havplast og støbe det til bølgeformede nøgleringe.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094