- Jeg er stolt over, at PUR- industrien tænker grønt
Der ligger en kæmpe udfordring i at få genbrugt al den polyuretan, PUR, som bliver kasseret, når møbler, madrasser og andre produkter når enden af deres levetid.
Men ifølge Tom Mikkelsen, formand for PUR-sektionen i Plastindustrien, er der rigtigt mange initiativer i gang både i Danmark og i Europa for at få genanvendelse i gang. Ud over formandsposten i PUR-sektionen har han også sæde i bestyrelsen for den europæiske PUR-sammenslutning Europur.
- Mange af PUR-producenterne er begyndt at tænke i mere bæredygtig retning. Jeg er stolt over, at industrien tænker sådan. Der er danske firmaer, der er så cirkulære, så det er helt fantastisk, siger han.
Der er en stor udfordring i genanvendelse af polyuretan fra eksempelvis møbler, fordi møbler typisk er sat sammen af forskellige materialer som træ, metal, stof og polyuretan-skum.
- Der er lige startet et stort EU-projekt ledet af skumproducenten Dow i Belgien, hvor man undersøger, hvordan man bedst får separeret de forskellige fraktioner, så de hver for sig kan blive genbrugt. De forsøger at bruge sensorer, som kan hjælpe til en automatisk mekanisk separation af materialerne. Det bliver meget dyrt, hvis der skal stå en medarbejder manuelt og skille tingene ad. Jo mere man kan automatisere, jo mindre koster det, siger Tom Mikkelsen.
- I dag er der også meget mere fokus på Design for Disassembly, sådan at det bliver lettere at skille de forskellige materialer ad. Vi nyder jo alle sammen godt af PUR’s fantastiske egenskaber, men der er også nogle ulemper i forhold til genanvendelse.
Tilbage til ny råvare
Men en ting er at få PUR-skum skilt ud fra affaldsmængden, noget andet er på rimelig måde at få noget ud af den råvare.
- Den opskummede PUR kan genbruges ved glukolisering en reaktor og bringes tilbage til en polyol. Den råvare er ikke helt identisk med den jomfruelige råvare, og den kan kun erstatte 10-20 procent af råvaren til produktion af PUR, siger Tom Mikkelsen.
- En anden mere gængs måde at oparbejde PUR-skum på er, at man fylder skummet i en stor kværn, som kværner det til små stykker. Så sprøjter man bindemiddel ud over, og så komprimerer man det til et ny produkt. Der er nogle firmaer, der er dygtige til at få noget ud af skummet på den måde. Desværre er markedet for det produkt ikke så stort.
- Desværre ser man i virkelighedens verden, at der står nogle store lagerhaller med nogle PUR-produkter, der venter på at blive oparbejdet, siger han.
Tom Mikkelsen erkender, at den regenererede plast kan blive dyr.
- Vi har set eksempler på, at regenereret plast bliver dyrere end den jomfruelige råvare. Derfor er der også politikere, der taler om, vi skal lægge en skat på jomfruelige råvarer, siger han.
Fælles løsninger
I sit arbejde i Europur vil Tom Mikkelsen arbejde for at de europæiske lande får nogle ensartede ordninger for indsamling af PUR-skum.
- Der er allerede nogle lande, som har tvungen indsamling af komfort-skum, for eksempel Frankrig og Benelux-landene. Vi vil gerne påvirke udviklingen, så vi ikke får 27 forskellige genbrugsordninger. Vi vil gerne guide de forskellige lande til at lave nogle ordninger, der ligner hinanden, siger han.