23948sdkhjf

Faerchs hollandske unikum skal håndtere hovedstadens beskidte plast

Genanvendelse af plastemballage, der har indeholdt dine vindruer, hakkede oksekød og iskolde drikkeyoghurt, er en svær nød at knække.

Men København går nu i brechen med en løsning, som sættes i gang i starten af 2020: Et nyt, dansk partnerskab vil for første gang demonstrere et lukket kredsløb for fødevarebakker i Danmark. På plast-siden står mastodonten Færch.

Partnerskabet vil nemlig gerne genanvende de tusinde ton plastbakker og -bøtter til fødevarer, der hver dag ryger i forbrugernes indkøbskurve.

Men fordi krav til genanvendelse af materialer, der skal i kontakt med fødevarer, er ultra højre, ender plasten som regel i andre produkter, hvor den gør gavn.

Initiativet hedder ”Partnerskab for Cirkulære Fødevarebakker”, og bag det står blandt andre COOP, REMA 1000, Danish Crown, Faerch og Københavns Kommune.

Teknologier for genanvendelse stormer dog frem. Teknologier, der gør det muligt at genanvende plast til emballage til nye fødevarer.  

For at nå et mål, der sikrer, at minimum 10.000 ton danske fødevarebakker hvert år recirkuleres, satser partnerskabet på at udvide med nye partnere.

- I samarbejde med dagligvarehandlen har vi omstillet vores produktion, så vi kan pakke kødet i bakker af genbrugsplast. Lige nu er udfordringen faktisk at skaffe nok genbrugsplast, så derfor er det helt centralt at få løftet kommunernes affaldssortering. Nu går Københavns Kommune forrest, så derfor er det helt naturligt for os at være en del af partnerskabet, siger Preben Sunke, der er COO i Danish Crown og har ansvaret for koncernens bæredygtighedsstrategi.

De cirkulære bakker er lavet af plastmaterialet PET – samme materiale som sodavandsflasker er lavet af. I dag håndteres 90 procent af de danske sodavandsflasker i et lukket kredsløb. Flaskerne samles ind hos Dansk Retursystem. COOP, REMA 1000 og Danish Crown har for nyligt omlagt store dele af deres produktion og forbrug af fødevareemballage til PET. Op mod 80-85 % af alle bakker til fersk kød i Danmark bliver omlagt til PET i løbet af 2019.

Teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune Ninna Hedeager Olsen (EL) har store håb for det nye partnerskab:

- Vi skal fremme cirkulær økonomi, og mit håb er, at dette projekt kan højne genanvendelsen af plast, så vi i fremtiden sparer miljøet for både udvinding og afbrænding. 

Og københavnerne... de skal såmænd bare sortere som hidtil.

Partnerskabet består af COOP, REMA 1000, Faerch, Danish Crown, ARC og IHP Systems.

Partnerskabet satser i første omgang på "bakke-til-bakke"-genanvendelse. Der skal indsamles og genanvendes minimum 43 tons fødevarebakker fra København. Det svarer til ca. fem millioner bakker. Bakkerne vaskes og oparbejdes til nye råmaterialer på Europas første og eneste anlæg til genanvendelse af fødevarebakker i Holland, der er ejet af den danske emballageproducent Faerch.

"Trods transporten er der stadig tale om et absolut positivt miljøregnskab, da transport af plast med lastbil kun udgør en lille miljøbelastning set i forhold til CO2-besparelserne ved genanvendelsen," lyder det fra Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

Efter ankomsten til Holland laves råmaterialerne om til nye fødevareemballager, som bruges til emballering af fødevarer hos producenter som eksempelvis Danish Crown for igen at ende i REMA 1000 og COOPs supermarkeder i København. Dermed er kredsløbet lukket for plastbakkernes liv.

De 43 tons plast svarer til over 100 tons CO2 sparet i forsøgsperioden - eller det daglige privatforbrug af CO2 for omkring 3.250 danskere.

Frem mod 2025 er målsætningen at etablere et system, der sikrer, at minimum 10.000 tons danske fødevarebakker hvert år recirkuleres og dermed sparer klimaet for udledningen af 25.000 tons CO2.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079