23948sdkhjf

Forsker: En del dansk affaldsplast havner i Asien

En ukendt mængde dansk plastik sendt til genanvendelse ender sandsynligvis i Asien, hvor dens skæbne er uvis.

For nylig kunne Ingeniøren fortælle, at meget af den danske indsamlede plastik til genbrug bliver sendt til Tyskland, hvor blot en tredjedel med sikkerhed får et nyt liv.

En del af det overskydende plastik bliver sendt til virksomheder – mens hele 47 procent af den danske plastik, vi sender til Tyskland, ifølge Ingeniørens oplysninger ender andre steder, hvor vi ikke aner, om de bliver genanvendt.

En forsker fra Syddansk Universitet har et bud på, hvor en del af det ender, og hvad det bliver brugt til, skriver Videnskab.dk.

Destination: Malaysia eller Indonesien
Gang Liu forsker i blandt andet den globale cirkulære økonomi, altså hvordan vi genanvender ting på tværs af grænser.

Ifølge Gang Lius forskning er det nu mere sandsynligt, at en del af den danske genbrugsplastik havner i Malaysia eller Indonesien. Hvad der så sker med den derfra, er det reelt umuligt at vide.

- I sidste ende kommer det an på, hvilken kvalitet den plastik har. Hvis det er dårlig kvalitet eller plastik blandet af forskellige typer, som ikke kan genanvendes, kan det blive deponeret, eller den havner måske i landskabet eller i floder-

- Vi ved det ikke, men vi er nødt til at finde ud af det, mener Gang Liu, professor MSO på Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi ved SDU Livscykluscenter.

Svært med konkrete sporinger
Gang Liu understreger, at det er praktisk talt umuligt at spore konkrete ladninger af plastik, så han bygger sine formodninger på store analyser af, hvordan plastik bevæger sig, ud og ind mellem lande, indtil det ikke eksisterer mere; såkaldte materialestrøm-analyser.

Selvom det kan være lidt deprimerende at tænke på, at man sender plastik ud i intetheden, skal du blive ved med at genanvende af tre årsager:

  1. Mindst 30 procent af din plastik ved vi med sikkerhed bliver genanvendt
  2. En del af resten bliver givet genanvendt i enten europæiske virksomheder eller i Asien
  3. Og endelig skal du se cirkulær økonomi – blandt andet genanvendelse – i et globalt perspektiv i stedet for et lokalt, bemærker Gang Liu.

- Danmark har ikke storskala-økonomi til at håndtere genanvendelse af både plastik, sjældne metaller og alt muligt andet. Derfor er den et god praksis at sende det til eksempelvis Tyskland. Det er ikke god cirkulær økonomi, hvis det kun foregår lokalt; man er nødt til at se det globalt, mener Gang Liu.

Bakkes op af DTU
Seniorforsker Anders Damgaard fra Danmarks Tekniske Universitet er et langt stykke hen ad vejen enig med Gang Lius udlægning.

Han bemærker dog, at Danmark dels kan stille krav til, hvad der sker med håndteringen af den plastik, man sender til genanvendelse. Dels at nye regler fra EU's side - Basel-konventionen- gør det ulovligt, at EU-lande eksporterer plastik til udviklingslande.

- Jeg vil tro, at man har fokus på, at det heller ikke må blive omlastet ad andre veje,« skriver Anders Damgaard i en mail til Videnskab.dk.

Kilde: https://videnskab.dk/teknologi-innovatio...

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078