23948sdkhjf

Hvorfor er PET det nye sort?

Som genanvendelsesvirksomhed og modtager at det husstandsindsamlede emballageplast i Danmark ser vi i Dansk Affaldsminimering positivt på det store fokus der er på at øge genanvendelsesgraden af emballageplast i Danmark.

Vi kan konstatere, via nylige udmeldinger i fagpressen, at dagligvarekæder og plastproducenter allerede er undervejs med - eller har en intention om - at udskifte deres hidtidige fødevareemballage til PET, i den forventning, at PET emballagen skal genbruges til produktion af ny fødevaregodkendt emballage.

Problematisk tendens
Med den erfaring vi har oparbejdet på området, synes vi imidlertid, det er en problematisk tendens. Vi kan for nuværende ikke finde afsætning - og dermed genanvendelse - af den udsorterede PET fraktion fra husholdningsemballagen.

Slet ikke til produktion af ny fødevaregodkendt emballage.

Hvad er den egentlige strategi og begrundelse for, at man omstiller til PET emballage, og hvilken dokumentation ligger til grund for, at genanvendelsesgraden dermed vil stige?

Graden af genanvendelse forringes
For hos os forringes genanvendelsesgraden, når PET andelen forhøjes!

For at genanvende PET til en fødevaregodkendt R-PET (brugt PET som kan genproduceres til fødevaregodkendt emballage) kræver det, at R-PET max indeholder 5 procent ikke-fødevaregodkendt PET.

I de kommunale indsamlingsordninger blandes alle PET emballagetyperne sammen, både de fødevaregodkendte og ikke-fødevaregodkendte. Der findes pt. ingen teknologi, der kan kende forskel på, om PET emballagen er fødevaregodkendt eller ej, så vi kan ikke udsortere rene fødevaregodkendte PET fraktioner til genanvendelse i ny emballage.

Det gælder om at finde en national bæredygtig løsning, hvor alle led i værdikæden er indtænkt, og vi efterlyser lige nu svar på, hvordan dette lader sig gøre.
Kim Dalsgaard, direktør Dansk Affaldsminimering

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078