Nøddeskaller bliver til plastik: Virksomheder bruger hinandens affald
Én mands affald er en anden mands guld.
Sådan lyder tanken bag et nyt projekt på Aarhus Havn, hvor 15-20 virksomheder skal arbejde sammen om at udnytte hinandens ressourcer og affald bedre.
I stedet for at virksomhederne smider deres restprodukter ud, kan de bruge hinandens affald til nye produkter. Eller sende restvarme ind til naboen.
Det er Aarhus Havn, Aarhus Kommune og Aarhus Vand, der har sat gang i samarbejdet, der skal fremme cirkulær økonomi og bedre energiudnyttelse.
Det fortæller direktør i Transition, Rasmus Jakobsen, som hjælper andre virksomheder på vej til at udnytte deres affald bedre, til DR Østjylland.
- I dag kan en virksomhed have en affaldsrest som for eksempel skaller fra korn. Men der kan ligge en virksomhed lige ved siden af, der kan bruge de skaller til at producere plastik, siger han.
Så i stedet for at virksomheder smider deres affald ud og bruger penge på at skaffe sig af med det, kan de dele det med nabovirksomheden, for hvem affaldet måske har en værdi.
Det er både godt for bundlinjen og for klimaet, forklarer Rasmus Jakobsen.
- Vi skal i gang med en ny bevægelse, så vi langsomt bliver bedre og bedre til at dele. I stedet for at tænke nogle ting som værdiskabende og andre ting som affald, så skal vi tænke alting som værdiskabende, siger han.
Samarbejdet mellem virksomhederne på Aarhus Havn passer perfekt for virksomheden Pond Biomaterials, der med en særlig teknik laver plast-lignende materialer.
Virksomheden har nemlig opfundet en proces, der gør det nemt at genbruge biologiske restprodukter fra havnens andre virksomheder. For eksempel nøddeskaller fra oliefabrikken og slam fra Aarhus Vands rensningsanlæg.
- Vi kan lave et materiale, der har tilsvarende egenskaber som plastik. Endda bedre i nogle tilfælde, siger Ponds direktør Thomas Brorsen Pedersen til DR Østjylland.
Bioproduktet bliver bundet sammen med en særlig bio-lim, som Pond har udviklet. For eksempel kan rester fra ingefærshots bruges til at lave selve flasken til drikken.
Tilsvarende kan skallen fra en shea butter-nød, som bruges til læbepomade, laves om til en krukke, pomaden kan være i. Eller et granulat af kornskaller kan blive til engangsbestik.
- Vi laver alt fra bleer til biler og flyvemaskiner, plejer vi at sige, fortæller Thomas Brorsen Pedersen.
For virksomhedens biologiske plastikmateriale bliver blandt andet brugt til indersider af døre og instrumentborde i biler.
- Vi kan faktisk også lave bilens eksteriør, så vi kunne lave en hel bil, der var komposterbar, siger Thomas Brorsen Pedersen.
Den danske tøjkoncern Bestseller, der også har hovedkvarter på Aarhus Havn, har investeret i Pond Biomaterials, fordi tøjproducenten også kan se et perspektiv i at producere tekstiler af genbrugsfibre.
Projektet er et samarbejde mellem Aarhus Havn, Aarhus Kommune og Aarhus Vand - og så er det støttet økonomisk af både Aarhus Kommune og EU.