Nyt liv til valgplakater: Potentialerne er vanvittig store
NorthSide festival er andet end høj musik, støvede sko og øl i plastikkrus. I år har de – lidt ved et tilfælde – igangsat en indsamling af valgplakater, så de kan blive genbrugt og genanvendt til nye formål. Ideen opstod på et nyt bæredygtighedssymposium på festivalen for lavet af samarbejdspartnerne Klimasekretariatet og Worldperfect, hvor lokalpolitiker Eva Borchorst Mejnertz kom med forslaget om et samarbejde mellem partierne og NorthSide.
- Vi har indsamlet lige godt 6000 valgplakater fra Aarhus og omegn. Nogle vil vi bygge om til møbler til næste års NorthSide, og andre har vi indlemmet i vores lukkede cirkulære plastkredsløb, som vi også gør med vores andet plast fra festivalens boder, siger Jakob Rauff Baungaard, der er ressourceansvarlig for NorthSide.
Bedre end de gamle, men…
Valgplakaterne er lavet af kanalplast, der bliver påtrykt billeder af folketingskandidaterne. I gamle dage bestod plakaterne af masonitplader med papir på, der sikrede af pladerne blev genbrugt flere gange, men til gengæld var tidskrævende i forhold til at klistre papiret på og fjerne det igen.
- Langt de fleste er enige om, at de nye plastplader er smartere og mere tidsbesparende, men mange partier udtrykker også, at de savner et bæredygtigt alternativ, eller at de i det mindste ved, hvad der sker med plakaterne, når de er klippet ned. Et nyt liv til plakaterne er det bedste bud, indtil der en dag måske kommer regler for, hvor mange plakater, der må laves, at de skal være lavet af genanvendte materialer som selvfølgelig skal bortskaffes til genanvendelse, siger Jakob Rauff Baungaard.
Sofa med lys i
De kreative kræfter bag NorthSide har ideer til at udvikle et møbel af kanalplastpladerne – sofa-vælger-sofa, hvori der er installeret LED-lys, der lyser ud gennem plastens kanaler.
De plader, der ikke er gemt, er sendt til Dansk Affaldsminimering i Langå, hvor pladerne bliver renset og neddelt til granulat og dermed bliver til et nyt råmateriale. NorthSide samarbejder i forvejen et lukket plastkredsløb med netop Dansk Affaldsminimering om andre plastmaterialer, så derfor var det oplagt at sende de overskydende valgplakater derhen, siger Jakob Rauff Baungaard.
Det var oprindeligt ikke meningen, at Dansk Affaldsminimering skulle med i plakatprojektet, men rygtet om indsamling af plakater spredte sig, fortæller han.
- Pludselig havde vi en lind strøm af politikere, partimedarbejdere og politiske ildsjæle, der kom fra plakatruterne og afleverede deres valgplakater. Vi kunne ikke bruge dem alle, og så måtte vi lige tjekke med dem i Langå, om de kunne tage dem, hvilket de heldigvis kunne, siger han.
Han tilføjer, at også de mange plastikstrips, der er blevet brugt til ophængning, er blevet indsamlet og sendt til Dansk Affaldsminimering.
Lukket kredsløb for valgplakater
Om indsamlingen af plakater gentager sig er svært at spå om. Det handler om timingen af et valg oven i NorthSide, og det er jo aldrig til at vide.
Men perspektivet i indsamling af valgplakaterne i plast er ikke til at tage fejl af, siger Jakob Rauff Baungaard.
- Potentialerne i at genanvende plakaterne er vanvittig store. Det handler om at få en kreativ ide, og så handler det om vilje til at genbruge, genanvende og upcycle de brugte plakater, siger han og fortsætter:
- Jeg håber, at dette lille forsøgsprojekt kan åbne folks øjne for, at vi kan lave et lukket kredsløb for valgplakater og indsamle dem til genanvendelse måske ved brug af en pantordning eller lignende, så de kan blive til nye plakater. Jeg tror, at man som politisk parti får kritik, hvis man om otte eller ti år ikke bruger plakater, der er lavet af genanvendte materialer. Der bliver et marked for det, siger Jakob Rauff Baungaard.