23948sdkhjf

Jagten på spåner i mikrostørrelse

Det er Jesper Klok Stordal, der regerer over de tusindvis af kvadratmeter produktionshal, der strækker sig skråt bagud på Vink Plasts grund i Randers.

Det er ham, der trækker i trådene til treholdsskiftet og bestemmer, hvornår hvad skal laves, og hvem der gør hvad. Alt sammen for at gøre ting smartest muligt for at holde prisen nede.

- Vi har en klar fordeling af opgaver i dag- og aftenhold. Vi har mest bemanding på dagholdet, og der laver vi de opgaver, der er mest komplicerede og kræver lidt ekstra. Om eftermiddagen stiller vi om til rutinearbejde, og det kører så hele natten, så vi kan få nogle ordrer ud over rampen, siger Jesper Klok Stordal.

Det hele drejer sig kort fortalt om at gøre tingene smartest muligt og hele tiden optimere produktionen. Mandskab er dyrt i forhold til maskinernes rutinearbejde, så det er smartere at masseproducere natten igennem, hvor der er få på arbejde og til gengæld lave det komplekse, når det store hold møder ind om morgenen.

- Vi oplever et prispres fra flere kunder og leverandører, og derfor skal vi hele tiden forsøge at gøre tingene smartere, så vi kan få kostprisen nede men fastholde det høje danske kvalitetsniveau, siger Morten Grue Jakobsen.

Mandskab og maskiner
Derfor er det blevet Jesper Klok Stordals fornemmeste opgave at finde steder i maskinhallen, hvor der lige kan skrues i retningen af en mere effektiv produktion.

- Det handler om at bruge mandskabet og maskinerne klogt, og lade dem gøre, hvad de hver især er gode til. Mandskabet skal bruges til de svære ting, og så skal vi hele tiden se efter, om vi kan samle flere funktioner i maskinerne, siger han.

Vink Plast kan efterhånden præstere en række eksempler, hvor en robot er indkøbt til at fodre en fræser, der før blev serviceret af en medarbejder.

Nu kører fræseren og robotten samtidig med, at medarbejderen eksempelvis kan stille op på en anden maskine. Samtidig er Vink Plast meget opmærksomme på maskinernes udvikling, så nyinvesteringer altid kan håndtere flere opgaver end de maskiner, de afløser.

Det grove og fine arbejde
Og det er med at holde tungen lige i munden, når 35 menneskers arbejdsplaner skal krydskoordineres med den spændvidde af ordrer, der tikker ind på Vink Plast.

- Vi har en meget klar fordeling af opgaver. Vi har dem, der laver det grovere arbejde, hvor det ikke kommer an på den sidste millimeter, og så har vi dem, der virkelig kan gå i dybden med de ting, hvor det virkelig kræver præcision på hundrededele til nøjagtige dimensioner og placering af udfræsninger, siger Jesper Klok Stordal.

Og den forskel er ikke bare et spørgsmål om vagtplan. Det ses også synligt tydeligt i fabrikkens indretning, hvor der i grovværkstedet ligger spåner på gulvet - stik modsat de lysere lokaler inden ved siden af, hvor gulvene er rene, støjniveauet er mere i talehøje og der bliver længere mellem medarbejderne i overalls.
Her foregår de opgaver, hvor præcisionen er altafgørende.

Rengøring på mikroniveau
Og i et kontor for sig selv sidder Mark med øjnene dybt begravet et mikroskop. Ved siden af ham ligger en snorlige række af pincetter og børster, der ligner bittesmå flaskerensere. Vidste man ikke bedre, kunne man tro, man for en tid var havnet i en afdeling for kirurgiske indgreb.

Mark afgrater en serie fræsede emner ved at børste alle huller, alle fordybninger og alle kanter fri for spåner. I størrelsesordenen millimeter.

- Hvert emne tager cirka en time. Det skal bruges i et meget følsomt produkt, så derfor må der ikke sidde noget som helst i de kanaler, der går igennem emnet. Ellers bliver flowet igennem produktet forstyrret, forklarer Mark.

Marks arbejde repræsenterer den bevægelse, som Vink Plast har taget over de senere år ved at åbne for produktionen af mere komplekse emner, hvor finessen er alt afgørende. Det ligger meget langt fra fordelene ved stordrift, men det det værd, forsikrer direktøren.

- Hvis Mark ikke gjorde det, så havde vi ikke ordren. Det er i sidste ende, det det handler om, konstaterer Morten Grue Jakobsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063