23948sdkhjf

Topledere ser sorte skyer i horisonten

Den globale usikkerhed sender erhvervsledernes tro på vækst i egen virksomhed ned på det laveste niveau i fem år

I CXO Survey 2019, som er udarbejdet af PWC i samarbejde med Dansk Erhverv, svarer knap halvdelen af de danske erhvervsledere, at de forventer en lavkonjunktur senest i 2020, og hele 74 pct. forventer en lavkonjunktur i dansk økonomi senest i 2021. De lidt kedelige tal giver udtryk for, at den globale afmatning for alvor har ramt de danske erhvervsledere:

- Tilliden til markederne har generelt været faldende som følge af stigende international uro i den seneste tid. Det påvirker de danske erhvervslederes tro på dansk økonomi, som de forventer går ind i en lavkonjunktur inden for de kommende to år, forklarer Lars Baungaard, markedsleder og managing partner i PWC, i en pressemeddelelse.

Bliver mere forsigtige
Undersøgelsen viser desuden, at andelen af erhvervsledere, der forventer vækst i egen virksomhed i det kommende år, er faldet til det laveste niveau i de fem år, undersøgelsen er blevet foretaget. I år er det således 71 pct. af CXO’erne, der forventer vækst i det kommende år, mens det var hele 93 pct. i 2014. Andelen af erhvervsledere, der forventer en vækst over 10 pct., er også faldet fra 32 pct. sidste år til 23 pct. i år.

- Vi kan se en nedadgående tendens, hvor de danske erhvervsledere bliver stadigt mere forsigtige i deres meldinger, når det gælder fremtidig vækst. Det kan til dels tilskrives usikkerheden på mange af de vigtigste markeder, herunder Storbritannien, hvor udfaldet af Brexit fortsat er usikkert, og Tyskland, hvor tysk økonomi mere eller mindre er i stilstand. Samtidig er der også usikkerhed om graden af reformvillighed efter folketingsvalget, siger chef for samfundsøkonomi og analyse i Dansk Erhverv, Katrine Ellersgaard Nielsen.

Erhvervsledernes forsigtige optimisme underbygges af, at usikker økonomisk vækst er de danske toplederes største samfundsmæssige bekymring i dette års CXO Survey. På en andenplads finder vi usikkerhed om politiske beslutninger, der bekymrer flere erhvervsledere end både handelskonflikter, overregulering og geopolitisk usikkerhed.

Hver 10. virksomhed risikerer at lukke
På trods af den globale usikkerhed og forventninger om en forestående lavkonjunktur, svarer relativt få erhvervsledere, at de er rustet til en eventuel kommende krise. Det er således kun 18 pct., der svarer, at de i høj grad er rustet til en kommende krise, og hver 10. virksomhed svarer, at konsekvensen af en krise kan være, at deres virksomhed må dreje nøglen om. De konsekvenser, som flest erhvervsledere vurderer, at en kommende krise vil få, er faldende efterspørgsel på produkter og services, og at virksomheder vil se sig nødsaget til at opsige medarbejdere.

- Undersøgelsen viser, at der er store forskelle, når det gælder virksomhedernes robusthed i forhold til at kunne modstå en kommende krise. De erhvervsledere, der føler sig rustet til en kommende krise, peger blandt andet på, at der arbejdes med for eksempel tilpasning af omkostninger samt satsning på flere markeder i bestræbelserne på at ruste sig til en eventuel kommende krise, slutter Lars Baungaard fra PWC.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078