23948sdkhjf

Fiskere, havne og kommuner går sammen i projekt om havne-plast

Fiskenet, dunke og kasserede bøjer.

Der samles i dag meget plastaffald op fra havene omkring de danske havne, og både det affald og almindeligt driftsaffald fra fartøjerne genanvendes ikke godt nok.

Det mener en række aktører i branchen i hvert fald, og de går nu sammen om et nyt projekt med store ambitioner på miljøets og naturens vegne.

Det er brancheorganisationerne Danske Havne og Danmarks Fiskeriforening, der sammen med Hjørring Kommune og ikke mindst seks havne i Vest- og Nordjylland, der står bag projektet.

Vil minimere forbrænding og deponi
Projektet går først og fremmest ud på at øge genanvendelsen af det affald, som særligt fiskere i dag får op fra havet og typisk afleverer på havnen.

Det drejer sig om mange hundrede ton affald om året, men i dag er det langt fra det hele, der kan genanvendes, og derfor ryger meget af det derfor enten til forbrænding eller i deponi, og det er det, aktørerne bag projektet gerne vil minimere.

- Det handler om, at både havnene og fiskerne – og selvfølgelig kommunerne – har en fælles interesse i, at vi gør området så bæredygtigt som overhovedet muligt. Havene er jo både en del af vores og fiskernes arbejdsplads, så derfor har vi en stor interesse i, at de også bliver så rene som muligt – og når vi finder affald deri, skal det genanvendes så godt som muligt, siger Peter Nymann, der er teknisk chef på Hanstholm Havn og blandt initiativtagerne til projektet. 

Deltagere i projektet

  • Danske Havne
  • Danmarks Fiskeriforening
  • Hjørring Kommune
  • Hansholm Havn
  • Hirtshals Havn
  • Skagen Havn
  • Thyborøn Havn
  • Thorsminde Havn
  • Hvide Sande Havn

- Det er et stort projekt, vi skal løfte, for der er i dag meget affald, som ingen kan genanvende, og det er ikke godt for nogen, at det bare brændes af eller ender i deponi i jorden. Derfor er vi utroligt glade for, at projektet har både havne, fiskere og en nordjysk kommune bag sig, så vi er mange gode kræfter, der arbejder i samme retning, siger han. 

Fiskere med stor interesse for genanvendelse
Danmarks Fiskeriforening er også blandt initiativtagerne, og de hylder det nye initiativ. 

- Fiskerne oplever problemet til havs hver dag, og de sætter pris på, at de kan aflevere affaldet i havnene, og at de ved, at affaldet bliver håndteret. Derfor har vi også en interesse i at samarbejde med havnene for at sikre en bedre genanvendelse af det affald, der bliver taget med i land, fortæller Sofie Smedegaard Mathiesen, der er biolog i Danmarks Fiskeriforening.

Aktørerne bag projektet har haft nogle indledende møder, og det kommende arbejde går nu ud på at få afklaret, hvilke barrierer der hindrer bedre genanvendelse, få nye partnere med, som har viden om, hvordan man i højere grad kan genanvende affaldet, og ikke mindst at få synliggjort problemet med affald i havene.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109