23948sdkhjf

Container komprimerer EPS direkte på genbrugspladsen

115 lastbilskørsler årligt, hver med en last på 130 kg EPS, erstattes af én kørsel.
Så meget kan Amager Ressourcecenter spare efter indkørslen af en EPS-tyggende og EPS-komprimerende, specialdesignet container, der neddeler EPS direkte på Kirstinehøj Genbrugsplads i Tårnby.

Maskinen blev som den første af sin art i Danmark præsenteret officielt i starten af april efter at have været i drift i tre måneder.

Det er ARC, Teknologisk Institut, Aage Vestergaard Larsen og EPS-Recycle, der står bag MUDP-projektet med sidstnævnte som bygmester.

Før EPS-Recycle kom på banen måtte flere virksomheder kaste håndklædet i ringen. Maskinen var for vanskelig at konstruere. Og selv for EPS-eksperterne har opgaven ikke været uden bump på vejen. Det fortæller direktør hos EPS-Recycle, Lars Steffensen.

- Den første version, vi byggede, fungerede ikke. Tre uger før levering måtte vi starte forfra. Men denne version fungerer præcis efter hensigten, siger Lars Steffensen og demonstrerer maskinens effektivitet.

Og effektiv - det er den.

På ti minutter har den komprimeret et læsfuld EPS. Effektiviteten betyder som sagt, at ARC årligt kan erstatte 115 containerkørsler med en enkelt kørsel. Det batter i CO2-regnskabet.

Målet er genanvendelse
Målet med projektet er genanvendelse. Det fortæller miljø- og udviklingskonsulent, Linda Rebien fra ARC.
- Vores mål var fra begyndelsen at indsamle EPS, primært for at kunne genanvende plasten i stedet for at forbrænde den, men også for at spare på de mange lastbilstransporter. Det var prioritet nummer et, og det er lykkes til fulde, siger Linda Rebien.

De første spæde tanker om genanvendelse af EPS startede for ARC allerede tilbage i 2015, da ARC gjorde op med traditionen for, at EPS ryger direkte i ’småt brandbart’ på ARC’s genbrugspladser i hovedstadsområdet.

Det første projekt bestod af indsamling i en almindelig 20 fods container, en gammeldags én af slagsen, hvis formål kun var at samle ren, hvid EPS ind uden at blande det sammen med andre fraktioner.

Dernæst blev plasten kørt til en hal, hvor en studentermedhjælper komprimerede EPS’en, hvorefter den blev kørt til Tyskland esktruderet til polystyren regranulat.
- Det blev til utrolig megen kørsel med kun 130 kg pr. læs og det var i øvrigt en meget ”håndholdt” og tidskrævende proces at komprimere det efterfølgende. Vi havde derfor behov for en nytænkende løsning, siger Linda Rebien.

Teknologisk Institut var partner under det første EPS-genanvendelsesforsøg hos ARC.
Og det var også Teknologisk Institut, der søgte om nye MUPD-midler til den nye container. Med instituttets projektleder Michael Lei som primus motor blev også Aage Vestergaard Larsen i Mariager kontaktet.

- Aage Vestergaard Larsen er jo kendte for virksomhedens store ekspertise indenfor genanvendelse af plast. Det var oplagt at få dem til at engagere sig, siger Michael Lei.

Ingen forretning
Adm. direktør Franz Cuculiza tog imod opkaldet og var straks med på idéen, selvom han godt kunne se, at projektet ikke ville bringe forretning med sig, da recycling af EPS ikke er deres forretningsområde.
- Det er af ren interesse, vi har valgt at deltage. Vi vil gerne investere vores viden i projekter, der kan skabe endnu mere erfaring og mere genanvendeligt materiale af god kvalitet til producenterne, siger Franz Cuculiza fra Aage Vestergaard Larsen.
Efter at projektets deltagere måtte konstatere, at flere maskinbyggere ikke kunne håndtere opgaven, kom EPS-Recycle på banen. Og resten er - som man siger - historie.

Potentiale i andre brancher
Efter maskinen har været i drift i nu tre måneder, kan ARC konstatere, at løsningen i store træk lever op til det, man har ledt efter i mange år.

EPS-Recycle mærker også interessen fra andre kommuner: I samme uge som maskinen blev præsenteret officielt, havde Lars Steffensen møde med yderligere to kommuner om fremtidigt samarbejde. Og man har tilmed planer om at tilbyde teknologien til byggebranchen.

- Vi er udelukkende en EPS-virksomhed, og vi bliver aldrig andet. Og det er ikke nemt at få fat i gode råvarer, der sikrer en ordentlig kvalitet af slutproduktet. Derfor leverer og finansierer vi selv maskinen til kommunerne for at sikre os råvarerne, siger Lars Steffensen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093