Drustrup: Tak til Guri
Måske ringer navnet Guri Sogn Andersen ikke umiddelbart en klokke i den danske plastbranche, men jeg vil gerne slå et slag for, at det kommer til at ændre sig.
Guri Sogn Andersen er norsk marinbiolog ved Norsk Institutt for Vannforskning. Hun har netop udgivet en bog, der kort fortalt gør op med en del af de mange fejlinformationer, som præger debatten om plast i havet.
Vi er alle enige om, at plast er et værdifuldt materiale, som naturligvis ikke skal ende i naturen.
Imidlertid er det ikke fremmende for en konstruktiv debat om de rette løsninger på en reel miljøudfordring, at udokumenterede påstande og myter bliver gentaget gang på gang. Desværre også af profilerede og indflydelsesrige aktører i debatten.
”Det er noget vrøvl”
En af de påstande - som vi i Plastindustrien oftest møder - er, at der i 2050 vil der være mere plast end fisk i havet.
I et interview med Videnskab.dk er Guri Sogn Andersen ret kontant i sin holdning til det konkrete udsagn: ”Det er noget vrøvl. Jeg synes, det er uforsvarligt at præsentere sådanne tal, når der er usikkerheder i alle beregningernes led.”
Hun bliver i øvrigt bakket op af sin kollega Bjørn Einar Grøsvik fra Havforskningsinstituttet i Norge, der siger: ”Det ender i gætterier.”
En anden ’klassiker’ i plastdebatten er, at der findes deciderede plastøer, som endda kan ses fra rummet.
Guri Sogn Andersen fastslår i bogen, at man ikke kan gå tørskoet rundt på havets affaldsophobninger, og de kan heller ikke observeres fra satellitter. Pga. havstrømme er der mere plast i havet i visse havområder end andre, men fortællingen om plastøer er ganske enkelt misvisende.
”Plast - ofte mest miljøvenligt alternativ”
Udover at gå i kødet på de forskellige myter kommenterer Guri Sogn Andersen også på, at plastens image ufortjent er under pres:
”Plast er ofte det mest miljøvenlige alternativ. Hvis vi forbyder plast, risikerer vi at ende med at bruge alternative materialer, som er mere skadelige for miljøet.”
Det lyder til forveksling, som noget jeg tidligere har sagt og skrevet. Derfor er jeg rigtig glad for, at budskaberne bliver bakket op fra en ny videnskabelig kant.
Tak til Guri Sogn Andersen for at nuancere en vigtig debat, som ofte er alt for sort/hvid.