23948sdkhjf

Ny rapport: Langt mindre EPS i Østersøen end hidtil troet

En længe ventet rapport fra Miljø- og Fødevareministeriet ser nu dagens lys - den viser, at der findes langt mindre EPS i Østersøen end hidtil antaget.

Det er COWI og Aarhus Universitet, der siden foråret har kortlagt forekomsten af EPS i Østersøen. COWI’s undersøgelse viser, at det er meget begrænsede mængder, som ender i naturen – og langt mindre end hidtil antaget. Det er EPS-branchen i Plastindustrien tilfredse med. Da Miljø- og Fødevareministeriet sendte opgaven med at afdække omfanget af EPS-forurening i Østersøen i udbud, var det nemlig antagelsen, at EPS udgjorde omkring 25 procent af den plast, som skyller i land på de danske strande.

- Analysen afdækker, at EPS/XPS udgør ca. 10 procent af de plaststykker, som ender på de danske strande. Og det er de Østersøstrande, hvor der bliver fundet mest skumplast, fortæller Chresten Heide-Anderson, projektchef i EPS-branchen.

COWI og Aarhus Universitet har valgt at udvide undersøgelsen til også at omfatte XPS (ekstruderet polystyren).

COWI og Aarhus Universitet påpeger i undersøgelsen, at fordi EPS indeholder 98% luft, så bliver det overrepræsenteret i undersøgelser som denne, da EPS’en flyder ovenpå, og derfor i højere grad ender på strandene. Det gør det mere hensigtsmæssigt at vurdere udfordringens omfang ud fra vægt i stedet for antal affaldsstykker. Her peges på, at EPS/XPS udgør under 1procent af plasten på Østersøstrandene. 
- At EPS/XPS udgør op til 1 procent af plastforureningen er naturligvis stadig for meget, men det skal ses i forhold til, at EPS udgør 3-4 procent af den plast, som produceres i Europa. Samtidig viser COWI’s analyse, at det er under 0,02 procent af den producerede EPS, som ender i havet, men den del skal vi naturligvis arbejde på at undgå, uddyber Chresten Heide-Anderson.
Det fremgår af rapporten, at udfasning af EPS og XPS engangsemballage højst kan reducere plastudslippet i Østersøen med 200 kg. 

Læs mere om: eps
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.07